Jak sprawdzić świeżość jajek?EMFA16, Getty Images Pro

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wystarczy przyłożyć je do ucha

Jajka jest stosunkowo ciężko zbadać pod kątem świeżości - skorupka skutecznie uniemożliwia sprawdzenie tego węchem czy wzrokiem. Istnieją jednak metody, które pozwalają przekonać się, czy jajko nadaje się do spożycia.

Jajka potrafią zniszczyć wiele planów co do pieczenia ciast czy smażenia kotletów. Jeśli po rozbiciu skorupki nagle czuć bardzo nieprzyjemny zapach, którego pozbycie się jest wyjątkowo ciężkie - to bardzo wymowny znak, że zawartość jajka była zepsuta. Można uchronić się przed tym doświadczeniem, słuchając go przed rozbiciem.

W zależności od tego, czy podczas energicznego poruszania jajkiem słychać dźwięk chlupotania, czy nie, można rozpoznać świeżość zawartości. Nadające się do jedzenia jajko nie powinno wydawać żadnych dźwięków.

Powietrze wewnątrz jajka

Jeśli słyszysz chlupotanie podczas trzęsienia jajkiem, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że skorupka straciła swoją szczelność. Z tego powodu do środka dostało się powietrze, a część zawartości mogła nawet wypłynąć. Tak powstała pusta przestrzeń wyzwala dźwięk chlupotania, co jest jednoznacznym znakiem nieświeżości.

Sprawdzanie zdatności do spożycia jest bardzo ważne, ponieważ zepsute jajka mogą wywołać nie tylko ból brzucha czy ogólne złe samopoczucie. Przeterminowane jaja są znacznie częściej zakażone salmonellą, która jest bardzo groźną i niebezpieczną bakterią.

Gessler wytknęła Polakom fatalne błędy przy smażeniu karpia. Wskazujemy, jak nie zepsuć smaku tradycyjnej rybyGessler wytknęła Polakom fatalne błędy przy smażeniu karpia. Wskazujemy, jak nie zepsuć smaku tradycyjnej rybyCzytaj dalej

Istnieje także kilka innych sposobów, dzięki którym można przekonać się, czy można zjeść je ze smakiem. Jednym z nich jest metoda wodna, która polega na włożeniu jajka do wysokiego naczynia wypełnionego wodą. Następnie należy obserwować, jak jajko zachowuje się.

Jeśli szybko opada na dno, jest w 100% świeże i można je konsumować. Jeśli zaś wypływa na powierzchnię wody, należy bezwzględnie je wyrzucić. Jak czytamy na portalu znanylekarz.pl z czasem woda, która jest w białku, wyparowuje przez pory skorupki. Powiększa się komora powietrzna. Gdy będzie miała już dużą objętość, jajko przestaje być świeże. (pisownia oryginalna)

Wygląd białka

Aby przekonać się o świeżości za pomocą białka, należy rozbić jajko i wylać je na głęboki i duży talerz. Jeśli białko jest mętne, rozlewa się (zamiast być zwarte) i czujemy nieprzyjemny zapach, to absolutnie nie nadaje się do spożycia. Bakterię rozpoczęły procesy gnilne i spożycie go grozi zatruciem.

Producenci zostawiają na opakowaniach wiele informacji, w tym datę przydatności do spożycia. Nie jest ona jednak w 100% pewna, ponieważ wszystko zależy od sposobu przechowywania jajek. Mimo wszystko warto testować je, aby przypadkowo się nie zatruć lub zachorować.

Szukasz ciekawych przepisów kulinarnych? Polecamy zapoznanie się z tym artykułem, w którym prezentujemy pyszny bigos Karola Okrasy. Inny ciekawy tekst znajduje się tutaj i traktuje o najlepszej zimowej herbacie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blog.liebherr.com

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł