Jajka na miękko czy na twardo?Pixabay / pixelRaw

Wolisz jajko na miękko czy na twardo, a może po wiedeńsku? Liść laurowy podkręci smak jednego z nich

Jajka wyjątkowo często goszczą w kuchni podczas różnych kulinarnych przygód. Wiele dań nie może się bez nich obejść. Ich najbardziej tradycyjnym wydaniem jest ugotowanie ich na miękko lub na twardo. Obie formy mają porównywalną liczbę zwolenników. Coraz częściej podczas śniadań królują jajka po wiedeńsku. Które z nich wybierasz?

Nie da się ukryć, że jajka są istotnym elementem jadłospisu wielu osób. Formy ich podania mogą być najróżniejsze. Wśród wielbicieli tego produktu zdania są mocno podzielone. Jedni wolą jajka na twardo, a inni na miękko. Natomiast część smakoszy najchętniej jada ich wiedeńską odsłonę. Do której z tych grup należysz?

Potrzebowała najszybszego efektu. Podpaliła wysypaną na folii kawę, zadziałało natychmiastPotrzebowała najszybszego efektu. Podpaliła wysypaną na folii kawę, zadziałało natychmiastCzytaj dalej

Jajka na miękko, na twardo czy może po wiedeńsku?

Jajka są produktem bogatym w składniki odżywcze. W ich wnętrzu możemy znaleźć między innymi witaminy A, D, E, K, PP i B. Oprócz nich jajka zawierają łato przyswajalne żelazo, wapń, cynk oraz fosfor. Nie da się ukryć, że dla takich składników warto jadać jajka. Jednak które z nich jest najzdrowsze?

- Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii - stwierdziła dietetyk Joanna Stachowicz-Skałecka, przytaczana przez portal ABC Zdrowie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Musieli pilnie przerwać pogrzeb, z trumny dochodziły przeraźliwe dźwięki. Kiedy ją otworzyli, zamarli
  2. Nie wyrzucaj dużych butelek, ukisisz w nich przepyszne ogórki. Leśnego aromatu doda nietypowy dodatek
  3. Bill Gates obala teorie spiskowe na swój temat. Stanowcza odpowiedź miliardera

Które jajka będą najlepsze?

Ekspertka przytaczana przez portal ABC Zdrowie potwierdziła również, że jajka na twardo mają przeważnie uszkodzoną lecytynę, która odpowiada za przyswajanie dobrego cholesterolu. Gotowanie jajek dłużej niż 7 minut sprawia, że pozbywamy się z nich blisko 50% właściwości odżywczych. W związku z tym najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowywanie ich na miękko lub po wiedeńsku. Te drugie najlepiej będą smakowały, jeżeli do wody dodamy liść laurowy. Takiemu śniadaniu ciężko się oprzeć.

Najlepsze newsy:

  1. Przed chwilą Polsat przekazał pilne ostrzeżenie. Zacznie się jeszcze dzisiaj
  2. Wyciągnęli Mateuszowi Morawieckiemu zadziwiające nagranie. Dziś już nie mógłby mówić podobnych rzeczy
  3. Życie turystów w Ustce zagrożone. Przeraźliwa sytuacja nie mieści się w głowie. Nieludzkie zachowanie
  4. Pikantna surówka z marchewki posmakuje każdemu. Wystarczą 3 ząbki czosnku i dodatek, który każdy ma w lodówce, by stworzyć obłędny miks
  5. 1 gęsty, kultowy dodatek pod panierką nadaje kotletom schabowym głębię intensywnego smaku. Rewolucyjny przepis
  6. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  7. Tragiczna wiadomość z samego rana. 20-letni gwiazdor przegrał z rakiem, jego ukochana zdradziła przerażające szczegóły

Źródło: ABC Zdrowie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł