Jajka i ich właściwościPixabay / jackmac34

Uwielbiasz jajka? Nigdy nie popełnij 1 błędu, stracisz zbyt wiele. Specjaliści ostrzegają, wystarczy chwila nieuwagi

Nie da się ukryć, że jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w świecie kulinariów. Jadamy je na śniadanie i wykorzystujemy w przygotowaniach obiadu oraz kolacji. Okazuje się, że jeżeli decydujemy się na jajka na twardo i gotujemy je dłużej niż 10 minut, wówczas tracą one swoje cenne właściwości. Eksperci ostrzegają.

Jajka dostarczają nam wielu istotnych składników odżywczych. Mało kto spodziewałby się, że pod tą niepozorną skorupką może skrywać się takie bogactwo witamin i minerałów. Z pewnością jajka warto dodać do swojego jadłospisu, jednak należy je przygotowywać w odpowiedni sposób.

Napoleonka bez pieczenia skradnie twoje serce w ciągu chwili. Idealna dla zabieganych łasuchów, wystarczy tylko budyń i krakersyNapoleonka bez pieczenia skradnie twoje serce w ciągu chwili. Idealna dla zabieganych łasuchów, wystarczy tylko budyń i krakersyCzytaj dalej

Jajka i ich niezwykłe właściwości

Często decydujemy się na jajka na twardo. Taka forma podania jest wygodna i idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek lub sałatki jarzynowej. Niestety, zbyt długie gotowanie sprawi, że tracą one nawet 50% składników odżywczych. Warto przyjrzeć się im z bliska i dowiedzieć się jak wpływają na nasz organizm.

Nie od dziś wiadomo, że jajka są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Cechuje się ono zawartością wszystkich aminokwasów egzogennych. Nasz organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. W związku z tym białko jajka jest często określane mianem wzorcowego.

Będą przy temacie białka, należy napomknąć, iż jajka są źródłem lizozymu, który cechuje się właściwościami bakteriobójczymi i antywirusowymi. Dzięki temu możemy spodziewać się lepszej odporności na infekcje. Jajka gotowane na twardo przez maksymalnie 10 minut, również zawierają ten związek.

Jajka mogą nam dostarczyć wielu istotnych witamin i minerałów. Zalicza się do nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak A, D, E i K. Ponadto jajka są źródłem witamin z grupy B, do których zalicza się B1, B2, B3, B5, B6 oraz B12.

Niepozorne jajka są również bogactwem minerałów. Warto wyszczególnić magnez, fosfor, potas, siarkę i żelazo. Jednak to nie wszystkie sekrety, które skrywają przed nami jajka. Co jeszcze możemy stracić gotujące je zbyt długo?

Dzisiaj grzeje:

  1. Wzrasta nasza świadomość w kwestii zdrowia i coraz bardziej o nie dbamy. Ale czy wiemy jak robić to dobrze?
  2. Masz pod ręką banany bądź obierki po ziemniakach? Mamy dla ciebie fantastyczną wiadomość, możesz zrobić z nich niebywały użytek
  3. Zima uderzyła w niedzielę. Zdjęcia z polskich miast zalewają internet, fani zimowych wyjazdów mogą zacierać ręce
  4. Jeden dodatek sprawia, że nie oprze jej się żaden smakosz. Surówka z selera w zupełnie nowym, zachwycającym wydaniu

Jakie jeszcze sekrety skrywają jajka?

Okazuje się, że jajka są źródłem choliny. Związek ten wspomaga wiele istotnych procesów, które zachodzą w naszym organizmie. Przykładowo odpowiada on za utrzymanie prawidłowej struktury komórek oraz funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego.

Powszechnie uważa się, że jajka zawierają niezdrowy cholesterol. Faktycznie, jedno jajko dostarcza nam połowy dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Jednak są one jednocześnie źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniżają one poziom cholesterolu w całym organizmie.

Gotując jajka na twardo, pamiętajmy, że nie należy robić tego dłużej niż 10 minut. Takie postępowanie może nawet o połowę obniżyć pożywność tego produktu. Zbyt długo gotowane jajka poznamy po tym, że wokół żółtka pojawia się zielonkawy nalot. Wynika on z reakcji między siarką a żelazem.

Lżejsze i pyszniejsze niż schabowe i mielone, kotleciki z kurczaka są idealne dla dzieci. Dzięki 1 czynności są dużo zdrowsze niż tradycyjneLżejsze i pyszniejsze niż schabowe i mielone, kotleciki z kurczaka są idealne dla dzieci. Dzięki 1 czynności są dużo zdrowsze niż tradycyjneCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. 5-latek zmarł po zjedzeniu liścia popularnej rośliny. Wiele osób ma ją w swoim domu
  2. Pamiętacie serial “Tulipan”? Córka Jerzego Kalibabki, na którego historii był oparty, robi dzisiaj karierę i zachwyca urodą
  3. Ułóż kiełbasę, cebulę i ziemniaki w naczyniu i zapiecz. Obiad zrobi się niemal sam, twoja rodzina zachwyci się wspaniałym smakiem
  4. W ostatniej chwili Sejm uchwalił ustawę. Równo za tydzień w sklepach spożywczych w całej Polsce czeka nas ogromne zdziwienie
  5. Lekki sernik na jogurcie, idealny dla dbających o linię. Zawsze wychodzi i smakuję obłędnie, zrobisz go błyskawicznie
  6. Szczeniak został znaleziony na ławce, obok niego był list. Treść porusza do łez
  7. Gienek i Andrzej z "Rolnicy. Podlasie" mają powody do radości. Fani fantastycznie odpowiedzieli na apel

Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł