jajka sadzone - smażone na jednej czy z dwóch stron?facebook.com/smaknijmnie/

Jajka sadzone smażyć z 1 czy z 2 stron? Pamiętaj o 1 bardzo ważnej zasadzie, ma gigantyczny wpływ na smak

Jajka sadzone z zsiadłym mlekiem, ziemniaczkami i koperkiem są wspaniałym letnim daniem, które idealnie pasuje na gorące popołudnia. Jak według ciebie powinny być smażone, z jednej czy z obu stron? Niezależnie od wyboru pamiętaj o 1 bardzo ważnej zasadzie, która ma gigantyczny wpływ na smak.

Jajka sadzone muszą być idealnie przygotowane, choć ciężko znaleźć złoty środek. Jedni lubią mocno przypieczone jajka z obu stron, które w żadnym stopniu nie są płynne. Inni narzekają na takie sadzone tłumacząc, że są zbyt suche. Oni preferują płynne jajka smażone tylko z jednej strony. Po rozcięciu takiego jajka żółtko jest płynne i rozpływa się na talerzu. Niezależnie od preferencji, jest jedna ważna zasada, o której trzeba pamiętać smażąc jajka na patelni. Niezastosowanie się do niej grozi wielką katastrofą.

Magda na emeryturze prawie nie kupuje jedzenia, a czuje się o 10 lat młodsza. Wszystko za sprawą 1. rzeczyMagda na emeryturze prawie nie kupuje jedzenia, a czuje się o 10 lat młodsza. Wszystko za sprawą 1. rzeczyCzytaj dalej

Jajka sadzone - jak je smażysz?

Oba sposoby mają swoje plusy i minusy. Sposób pierwszy, czyli smażenie z obu stron, generuje dużą powierzchnie skarmelizowanego, chrupiącego jajka, które jest szalenie smaczne. Niestety, takie rozwiązanie całkowicie ścina żółtko, które jest suche i nie smakuje tak dobrze. Drugi sposób, polegający na smażeniu z jednej strony, nie wytwarza aż tyle chrupiącej skórki, ale zachowuje płynne żółtko, w którym możemy zamoczyć kromkę chleba. Decyzję które sadzone jajko jest lepsze pozostawiamy wam, w końcu to wy je jecie. Należy jednak wspomnieć o pewnej ważnej zasadzie, która odnosi się do każdego sposobu smażenia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Więźniowie zgotowali "przywitanie" ojcu, który zabił miesięcznego Wiktorka. Nagranie dla wyjątkowo wytrwałych
  2. Dziś po wejściu do Biedronki możesz zaniemówić. Wystarczy mieć przy sobie jedną monetę
  3. Szykuje się nakaz testów dla osób wracających do kraju? Nasi sąsiedzi przerażeni wzrostem dobowej liczby nowych zakażeń

Sadzone nie obejdą się bez soli i pieprzu, to one nadają im niezrównanego smaku. Niestety, jeśli doprawimy je w złym momencie możemy zniszczyć całe danie. Posypanie jajek sola i pieprzem w trakcie smażenia może zmienić ich smak na gorsze. Co więcej, pod wpływem soli jajka zmieniają kolor i nie wyglądają tak apetycznie na talerzu. Jajka smażyć powinno się także na niewielkiej ilości masła, aby nie były zbyt kaloryczne i tuczące.

Pamiętajcie więc, aby doprawiać jajka już na talerzu po usmażeniu. Dajcie też znać w jaki sposób wy gotujecie jajka. Smażycie je z jednej czy z dwóch stron? Napiszcie w komentarzu.

Najlepsze newsy:

  1. Nie żyje aktor znany z seriali na TVP i Polsacie. Zmarł w wyniku zapalenia płuc
  2. Polska wprowadza kontrole na weselach. Grozić będą ogromne kary, warto się zainteresować
  3. Chiny znów zaskoczyły świat. Słowa słynnej wirusolog wbijają w fotel
  4. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  5. Gotując rosół przykrywasz garnek pokrywką? 1 krok ma niewiarygodnie wielkie znaczenie
  6. Zamówili kolację u gwiazdora Polsatu, paragon? 1437,70 złotych
  7. Radosław Majdan znalazł się w dramatycznej sytuacji. Druzgocące wiadomości wyszły na jaw

Źródło: alemeksyk

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł