Smakosze.pl
Gołąbki z kaszą i grzybami

canva/MiloszGuzowski

Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?

29 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zastanawiacie się co podać w święta na obiad? A może macie w gronie najbliższych amatorów kapusty? Postne gołąbki będą idealnym wyborem. Farsz przygotowany z kaszy i grzybów będzie pyszny i sycący. Koniecznie spróbujcie tej wersji tradycyjnej potrawy. Przypadnie wam do gustu.

Gołąbki są potrawą, która przyrządzona zostać może na wiele sposobów. Jedni dodają do nich sosu pomidorowego, inni ryżu i papryki. W wersji postnej, którą tym razem wam proponujemy, klasyczny składnik farszu — mięso — zastępujemy kaszą i grzybami. Danie będzie aromatyczne i będzie można podać je na wigilijnej kolacji.

proszek do pieczenia

Czym różni się soda od proszku do pieczenia?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na postne gołąbki z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 40 g suszonych podgrzybków

  • 300 g kaszy jęczmiennej perłowej

  • 2 nieduże cebule

  • przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, tymianek, majeranek

  • olej rzepakowy do smażenia

  • mąka pszenna lub ziemniaczana do zagęszczenia dania

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do osolonego wrzątku. Podgrzewamy, aż liście zaczną odchodzić. Rozdzielamy je, a następnie usuwamy z nich grube nerwy.

Kaszę perłową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy ją, aż się zeszkli. Grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy w paseczki.

Dodajemy je do ugotowanej kaszy, a następnie łączymy z cebulką. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Dokładnie mieszamy. Na każdy liść wykładamy porcje farszu i zawijamy go.

Gotowe gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Zalewamy je wywarem z grzybów i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy wodę.

Gdy kapusta zmięknie, doprawiamy płyn do smaku i delikatnie zagęszczamy danie mąką, uważając, by nie powstały grudki. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Suszone grzyby w słoiku

Suszone grzyby z kaszą i kapustą smakować będą doskonale

Źródło zdjęcia: canva/maranelo66

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >