Zastanawiacie się co podać w święta na obiad? A może macie w gronie najbliższych amatorów kapusty? Postne gołąbki będą idealnym wyborem. Farsz przygotowany z kaszy i grzybów będzie pyszny i sycący. Koniecznie spróbujcie tej wersji tradycyjnej potrawy. Przypadnie wam do gustu.
Gołąbki są potrawą, która przyrządzona zostać może na wiele sposobów. Jedni dodają do nich sosu pomidorowego, inni ryżu i papryki. W wersji postnej, którą tym razem wam proponujemy, klasyczny składnik farszu — mięso — zastępujemy kaszą i grzybami. Danie będzie aromatyczne i będzie można podać je na wigilijnej kolacji.
Czym różni się soda od proszku do pieczenia?
CZYTAJ DALEJPrzepis na postne gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:
1 główka białej kapusty
40 g suszonych podgrzybków
300 g kaszy jęczmiennej perłowej
2 nieduże cebule
przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, tymianek, majeranek
olej rzepakowy do smażenia
mąka pszenna lub ziemniaczana do zagęszczenia dania
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do osolonego wrzątku. Podgrzewamy, aż liście zaczną odchodzić. Rozdzielamy je, a następnie usuwamy z nich grube nerwy.
Kaszę perłową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy ją, aż się zeszkli. Grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy w paseczki.
Dodajemy je do ugotowanej kaszy, a następnie łączymy z cebulką. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Dokładnie mieszamy. Na każdy liść wykładamy porcje farszu i zawijamy go.
Gotowe gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Zalewamy je wywarem z grzybów i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Gdy kapusta zmięknie, doprawiamy płyn do smaku i delikatnie zagęszczamy danie mąką, uważając, by nie powstały grudki. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Suszone grzyby z kaszą i kapustą smakować będą doskonale
Źródło zdjęcia: canva/maranelo66
Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku