Smakosze.pl Porady Jak długo gotować suszone grzyby? Rozwiewamy wątpliwości co do minuty
canva/Langan

Jak długo gotować suszone grzyby? Rozwiewamy wątpliwości co do minuty

29 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Suszone grzyby są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań. Grzyby musimy jednak odpowiednio przygotować przed połączeniem ich z resztą składników. Musimy je najpierw namoczyć, a następnie ugotować. Jak długo gotować suszone grzyby?

To ostatni dzwonek na wybranie się do lasu w poszukiwaniu grzybów. Część z nich wykorzystajmy do ugotowania zupy, sosu lub przyrządzenia jajecznicy. Resztę grzybów wysuszmy, będą doskonałym dodatkiem do farszu na pierogi, do gołąbków, zup i wielu innych dań.

Suszone grzyby są niezwykle aromatyczne i wyraźne w smaku, a żeby dodać je do przygotowywanej potrawy, musimy je wcześniej odpowiednio przyrządzić. Jak długo gotować suszone grzyby? Grzyby gotujemy około 40- 60 minut na małym ogniu. Przed gotowaniem jednak musimy je namoczyć.

Namoczone grzyby kroimy i dopiero przystępujemy do gotowania. Zarówno wywar, jak i woda po moczeniu grzybów doskonale nadaje się do wzmocnienia smaku innych potraw, nigdy jej nie wylewajmy. Dowiedz się, jak długo gotować suszone grzyby, jak je moczyć i jak zatrzymać smak wywaru po moczeniu grzybów na wiele miesięcy.

Jak długo gotować suszone grzyby? Czas gotowania zależy od rozmiarów grzybów

Suszone grzyby gotujemy około 40- 60 minut od momentu zagotowania się wody. Czas gotowania ściśle uzależniony jest od wielkości i stopnia wysuszenia leśnych przysmaków.

Grzyby suszone pokrojone na mniejsze kawałki będą miękkie o wiele szybciej od grzybów suszonych w całości lub krojonych na większe porcje. Podczas gotowania może pojawić się piana, którą należy usunąć łyżką.

Jak przygotować grzyby suszone do gotowania?

Suszone grzyby wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Tak przygotowane odstawiamy na 3- 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.

Wywar po moczeniu leśnych przysmaków wykorzystajmy do wzmocnienia smaku przygotowywanych potraw. Wywar może stać w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni. Możemy znacznie przedłużyć jego ważność, mrożąc go w pojemnikach do lodu. W ten sposób otrzymamy domowe, grzybowe kostki rosołowe.

Sprawdź, jak suszyć grzyby w piekarniku i jak je przechowywać, żeby nie spleśniały. Wywar z gotowanych grzybów wykorzystasz np. do doprawienia świątecznego barszczu czerwonego- tu poznasz przepis na barszcz według przepisu Roberta Makłowicza.

Suszone grzyby
canva/aprilphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy