Jak długo gotować suszone grzyby? Rozwiewamy wątpliwości co do minuty
Suszone grzyby są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań. Grzyby musimy jednak odpowiednio przygotować przed połączeniem ich z resztą składników. Musimy je najpierw namoczyć, a następnie ugotować. Jak długo gotować suszone grzyby?
To ostatni dzwonek na wybranie się do lasu w poszukiwaniu grzybów. Część z nich wykorzystajmy do ugotowania zupy, sosu lub przyrządzenia jajecznicy. Resztę grzybów wysuszmy, będą doskonałym dodatkiem do farszu na pierogi, do gołąbków, zup i wielu innych dań.
Suszone grzyby są niezwykle aromatyczne i wyraźne w smaku, a żeby dodać je do przygotowywanej potrawy, musimy je wcześniej odpowiednio przyrządzić. Jak długo gotować suszone grzyby? Grzyby gotujemy około 40- 60 minut na małym ogniu. Przed gotowaniem jednak musimy je namoczyć.
Namoczone grzyby kroimy i dopiero przystępujemy do gotowania. Zarówno wywar, jak i woda po moczeniu grzybów doskonale nadaje się do wzmocnienia smaku innych potraw, nigdy jej nie wylewajmy. Dowiedz się, jak długo gotować suszone grzyby, jak je moczyć i jak zatrzymać smak wywaru po moczeniu grzybów na wiele miesięcy.
Jak długo gotować suszone grzyby? Czas gotowania zależy od rozmiarów grzybów
Suszone grzyby gotujemy około 40- 60 minut od momentu zagotowania się wody. Czas gotowania ściśle uzależniony jest od wielkości i stopnia wysuszenia leśnych przysmaków.
Grzyby suszone pokrojone na mniejsze kawałki będą miękkie o wiele szybciej od grzybów suszonych w całości lub krojonych na większe porcje. Podczas gotowania może pojawić się piana, którą należy usunąć łyżką.
Jak przygotować grzyby suszone do gotowania?
Suszone grzyby wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Tak przygotowane odstawiamy na 3- 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
Wywar po moczeniu leśnych przysmaków wykorzystajmy do wzmocnienia smaku przygotowywanych potraw. Wywar może stać w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni. Możemy znacznie przedłużyć jego ważność, mrożąc go w pojemnikach do lodu. W ten sposób otrzymamy domowe, grzybowe kostki rosołowe.
Sprawdź, jak suszyć grzyby w piekarniku i jak je przechowywać, żeby nie spleśniały. Wywar z gotowanych grzybów wykorzystasz np. do doprawienia świątecznego barszczu czerwonego- tu poznasz przepis na barszcz według przepisu Roberta Makłowicza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na klopsiki jak z IKEA. Duża konkurencja dla mielonych
-
Zdradzamy przepis na wybitną zupę ogórkowa. Wystarczy dodać 1 niezwykły składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama