Smakosze.pl
Roll Mops

pixabay/pixel2013

Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce?

8 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Z początkiem grudnia wielu z nas zaczyna planować przygotowania do świąt, aby móc wyrobić się z ugotowaniem wielu potraw. W niektórych z nich znajdować będą się śledzie, więc warto wiedzieć, jak długo można je przechowywać w lodówce. W zależności od metody przygotowania czas ten waha się od kilku dni do nawet kilku miesięcy.

Śledzie stanowią jedną z najczęściej jedzonych w czasie świąt ryb przez Polaków, dlatego nasze lodówki niekiedy pełne są dań ze śledziami. Aby nie zepsuć sobie przyjemności z jedzenia, należy być zaznajomionym z terminem przydatności do spożycia takich potraw.

Śledzie mogą być przygotowane z olejem, octem, śmietaną, majonezem czy zwykłą solą i to właśnie od tych dodatków zależy, ile ryba może być przechowywana w lodówce. Największą uwagę należy poświęcić śledziom w sosach śmietanowych czy majonezowych.

Śledź w śmietanie

Śledzie w śmietanie ze sklepu mają zauważalnie dłuższą datę spożycia niż śledzie domowe - wszystko za sprawą dodawanych przez producenta substancji konserwujących. Własny produkt może wytrzymać maksymalnie 2-3 dni.

Śmietana czy majonez zaczynają szybko jełczeć pod wpływem kontaktu z tlenem. Takie śledzie należy więc zostawić na sam koniec przygotowań, kiedy większość potraw i spraw będzie skończona. Wtedy nie ma ryzyka, że smak będzie nieodpowiedni.

Tomasz Strzelczyk gotuje bigos

Ekspresowy bigos Tomasza Strzelczyka - będzie gotowy w 25 minut

CZYTAJ DALEJ

Śledzie w occie

Śledzie zalane zalewą octową z przyprawami mogą wytrzymać w warunkach chłodniczych znacznie dłużej. W tym przypadku data przydatności do spożycia mieści się w mniej więcej 3-4 tygodniach od przygotowania.

Trzeba mieć jedna na uwadze, że takie filety czy koreczki z czasem będą nabierały mocniejszego i intensywniejszego smaku oraz aromatu. W pewnym momencie ich intensywność może być zbyt przytłaczająca.

Śledzie w oleju

Dobrze posolony filet śledziowy w oleju ma zdecydowanie najlepsze wyniki w czasie przechowywania w lodówce. Tak zakonserwowana ryba może być trzymana w temperaturze 2-4 stopni Celsjusza minimalnie przez 4-6 tygodni.

Olej skutecznie konserwuje mięso i inne produkty, a szczelnie i hermetycznie zamknięty pojemnik jeszcze zwiększy działanie oleju. Pamiętaj, aby nie dodawać do nich jednak cebuli, gdyż może obniżyć wyniki.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej zdaniu Makłowicza na temat polskiej kuchni. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.

Śledzie w oleju

Źródło zdjęcia: canva/Ilia Nesolenyi, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >
bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >