Smakosze.pl
Flaczki

canva

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania flaczków?

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Flaki uwielbiają praktycznie wszyscy Polacy, choć niektórzy narzekają na nieprzyjemny zapach podczas gotowania. Na szczęście jest banalnie prosty sposób, aby temu zaradzić. Wystarczy użyć jak najświeższych podrobów, które przed gotowaniem trzeba dokładnie wyczyścić.

Flaki stanowią ważny element naszej kulinarnej tradycji. Dzięki nim możemy w smaczny sposób wykorzystać podroby, których w innym wypadku moglibyśmy wręcz nie tknąć. Dużym mankamentem jest jednak charakterystyczny zapach, który wydzielają flaki podczas gotowania we wrzątku. Podstawą jest oczywiście zdobycie jak najświeższych flaczków, które zostały dopiero co pozyskane.

Aby mieć pewność, że żaden zapach się nie ulotni, zacznij od obmycia flaków pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie przyjrzyj się każdemu najmniejszemu kawałkowi, a wszelkie zanieczyszczenia zeskrob szczoteczką. Dobrze jest również podsypać flaki solą - twarde kryształy działają jak ścierniwo, ułatwiając czyszczenie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tak wyczyszczone flaki obgotuj w wodzie, odcedź ją, przemyj flaki i garnek. Ten proces powtórz jeszcze 3-4 razy - dzięki niemu można mieć pewność, że produkt jest wręcz idealnie czysty. Teraz można zabrać się za gotowanie.

Kotlety pożarskie

Prosty sposób na soczyste kotlety pożarskie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na flaczki

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • rosół wołowy

  • mięso z rosołu

  • warzywa korzeniowe z rosołu

  • 1 kg flaków

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • papryka ostra

  • liść laurowy

  • imbir

  • gałka muszkatołowa

Z wywaru wyjmij mięso i warzywa. Mięso rozdrobnij, a warzywa pokrój w drobną kostkę. Podgrzej rosół, wrzuć do niego mięso, dopraw go solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami poza majerankiem.

Do wywaru wrzuć oczyszczone i obgotowane kilkakrotnie flaczki. Teraz dodaj warzywa. Gdy wszystko będzie gorące, a flaczki miękkie, dopraw zupę majerankiem i ewentualnie zabiel zasmażką. Smacznego.

Flaczki

Źródło: canva.com/sambarfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: własne

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >
sałatka jarzynowa

Przepisy

Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Przepisy

Przepyszny sos z kiszonych ogórków

Czytaj więcej >