Smakosze.pl
Gotowanie parówek

canva/bofotolux

Jak prawidłowo gotować parówki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wrzucasz parówki do zimnej wody i gotujesz? Większość Polaków właśnie tak przyrządza parówki. Niestety nie jest to najlepsza metoda. Mięsny rarytas należy wkładać od razu do wrzątku i podgrzewać tylko przez chwilę. Dopiero wówczas parówki będą smaczne i nie pękną.

Na temat poprawnego przygotowania parówek wypowiadał się nawet Robert Makłowicz. Element klasycznego angielskiego śniadania potrafi być wyjątkowo smaczny. Zwłaszcza gdy wybierzemy produkt dobrej jakości i oprzemy się pokusie długiego gotowania wyrobu.

pierniczki

Pierniczki z dojrzewającego ciasta. Miękkie, aromatyczne i pełne smaku

CZYTAJ DALEJ

Jak poprawnie ugotować parówki?

Przede wszystkim należy je wcześniej wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pękną przy wkładaniu do wrzątku, a my unikniemy ogrzewania pękniętych kiełbasek, które skutkowałoby zarówno utratą ich apetycznego wyglądu, jak i smaku.

Jeżeli wybrane przez nas parówki nie są jakości premium, warto także usunąć plastikową osłonkę. Jej obecność także może przyczynić się do pękania wyrobu. Jeśli przygotowujemy rarytas z naturalną otoczką, problem ten raczej nie wystąpi, a flaczek możemy zjeść.

Istotny jest też czas gotowania. Długie podgrzewanie nie będzie służyło parówkom. Wystarczy je tylko ogrzać, zanurzając na chwilę we wrzątku. Możemy również zrezygnować z obróbki termicznej — produkt jest przystosowany do spożycia na zimno.

Dlaczego nie powinno się przegotowywać parówek?

Parówki bardzo często zawierają sole peklujące. Związki te w wysokiej temperaturze ulegają rozkładowi na substancje potencjalnie szkodliwe. Im dłużej więc będziemy je gotować, tym większe ryzyko utraty zdrowia ponosimy.

Z tego względu dostosujmy czas ogrzewania parówek do ich wielkości. Małe egzemplarze wystarczy trzymać we wrzątku przez 3 minuty. Większe sztuki oraz serdelki będą ciepłe po mniej więcej pięciu minutach.

Parówki trzeba dobrze przygotować, by nam nie zaszkodziły

Parówki trzeba dobrze przygotować, by nam nie zaszkodziły

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >