Jak przechowywać suszone grzyby? Koniecznie pamiętaj o ważnej czynności
Jak przechowywać suszone grzyby, aby długo cieszyć się ich niezwykłym aromatem? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, jak się wydaje. przechowywanie grzybów rządzi się określonymi zasadami, a ich zignorowanie może doprowadzić do zmarnowania naszych zbiorów. Warto zdobyć odpowiednią wiedzę na ten temat.
Suszenie grzybów jest najbardziej popularną metodą ich konserwowania. Zdecydowanie wyprzedza mrożenie grzybów i deklasuje przetwory w słoikach. Jak przechowywać suszone grzyby w prawidłowy sposób?
Jak przechowywać suszone grzyby a czego absolutnie robić nie wolno?
Zanim zaprezentujemy skuteczne sposoby, jak przechowywać suszone grzyby, przypomnijmy o jednej ważnej kwestii . Grzyby do suszenia wymagają odpowiedniego przygotowania . Nie należy myć ich w wodzie , gdyż spowoduje to zbytnie namoknięcie. Grzyby oczyszczamy za pomocą miękkiej szczoteczki lub delikatnej szmatki.
Grzyb przeznaczony do suszenia musi być zdrowy . Absolutnie odpada suszenie egzemplarzy robaczywych lub spleśniałych. Grzyby, które straciły świeżość przez zbytnie ociąganie z ich przerobieniem także lepiej spisać na straty .
W domach naszych babć częstym widokiem były grzyby nawleczone na nitkę i suszące się w kuchni lub innych pomieszczeniach. Wydawać by się mogło, że ta metoda jest dla grzybów odpowiednia. Niestety nieosłonięte niczym grzyby narażone są na działanie wilgoci , co skutkować może ich pleśnieniem . Nie jest to zatem dobry sposób na to, jak przechowywać suszone grzyby.
Inną popularna metodą jak przechowywać suszone grzyby jest trzymanie ich w papierowych torebkach . Mimo lepszej ochrony przed wilgocią nie jest to patent idealny . Grzyby trzymane w papierze bardzo łatwo wietrzeją . Z łatwością mogą też się do nich dobrać mole spożywcze , dla których grzyby są prawdziwym przysmakiem.
Jak przechowywać suszone grzyby w prawidłowy sposób?
Aby wiedzieć jak przechowywać suszone grzyby, trzeba przyswoić sobie jedną zasadę. Na grzybowy aromat niekorzystnie wpływa wystawienie na działanie światła . Również zbyt wysoka temperatura zagraża zbiorom .
Grzyby przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach . Idealnie sprawdzą się metalowe pudełka z pokrywką lub słoiki, najlepiej wyposażone w gumową uszczelkę . Takie naczynia z grzybami najlepiej trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu , na przykład z tyłu szafki kuchennej.
Innowacyjnym sposobem na to, jak przechowywać suszone grzyby jest zaopatrzenie się w maszynę do próżniowego pakowania żywności . Zafoliowane grzyby trzymane bez dostępu tlenu na bardzo długo zachowają swój niezwykły smak i aromat . Jeśli tylko masz możliwość takiego pakowania grzybów, z pewnością warto z niej skorzystać .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza
-
Cudowne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prosty pomysł na niedrogi na obiad
-