Smakosze.pl
Sok pomidorowy

canva.com/bhofack2, Getty Images

Jak przygotować domowy sok pomidorowy?

13 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sok pomidorowy jest wyjątkowo zdrowym produktem, który najczęściej kupujemy w sklepie. Można go jednak z łatwością sporządzić w domu. Częste picie tego napoju poprawia układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu, a także reguluje trawienie oraz wspomaga pracę oczu.

Sok pomidorowy zawiera niewiele kalorii, dlatego świetnie sprawdza się jako przekąska dla osób będących na diecie. Ogromna ilość likopenu, silnego przeciwutleniacza, to kolejna zaleta tego produktu.

Likopen chroni przed nowotworami, a także zmniejsza stany zapalne pojawiające się w ludzkim organizmie. Liczne witaminy i minerały korzystnie wpływają na układ odpornościowy czy działanie wzroku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domowy sok pomidorowy

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1.2 kg pomidorów

  • 15 g soli

  • 40 ml soku z cytryny

Zacznij od dokładnego umycia wszystkich pomidorów pod bieżącą wodą i odszypułkowania ich. Sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki.

Projekt bez tytułu - 2021-08-14T093349.819

Cudowna kapusta pekińska kiszona po koreańsku

CZYTAJ DALEJ

Przepuść pomidory przez sokowirówkę lub, jeśli jej nie masz, zmiksuj je blenderem, jak najdrobniej się da. Przetrzyj powstałą pulpę przez sitko przy pomocy stalowej rózgi. Suchą masę wyrzuć na kompost.

Sok przelej do garnka i podgrzej na granicę wrzenia. Dodaj do niego 15 g soli oraz 40 ml soku z cytryny. Przelej do czystych i wyparzonych butelek. Smacznego.

Sok pomidorowy

Źródło: canva.com/5PH

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >