Smakosze.pl
Idealne jajka sadzone

Canva / antares71

Jak przygotować idealne jajka sadzone?

3 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka sadzone są jednym z kulinarnych szlagierów, który często gości na naszych stołach w trakcie śniadania. Ich przygotowanie przeważnie kojarzy się z prostotą. Jednak smakosze często popełniają błąd doprowadzający do rozlania żółtka. Unikniemy takiego scenariusza, jeśli jajka zbijemy wcześniej do miseczki lub szklanki.

Smakowite jajka sadzone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Oczywiście specjał można przygotować znacznie lepiej. Wystarczy stosować się do kilku istotnych zasad. Dzięki nim jajka sadzone wyjdą idealnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rozlane żółtko w jajkach sadzonych? Nigdy więcej

Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Często przygotowujemy z nich różnego rodzaju śniadania. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na obłędnie pyszny omlet. Dziś sięgniemy po jajka sadzone.

Bez wątpienia rozlane żółtko w jajkach sadzonych jest jednym z najgorszych scenariuszy. Dzieje się tak wówczas, gdy nierozważnie rozbijemy nabiał prosto na patelnię. Wystarczy, że jajka przelejemy najpierw do szklanki lub miseczki. Właśnie wtedy możemy się upewnić, że żółtka są nienaruszone.

Najlepiej, jeśli jajka rozbijemy do osobnych naczyń. Wówczas bez problemu pozbędziemy się trefnego smakołyku. Jeśli jajka spełniają nasze oczekiwania i widzimy, że ich żółtka są w całości, możemy je przelać na patelnię. Jak zrobić idealne sadzone?

Pasta z makreli

Idealna na kolację, błyskawiczna pasta z makreli i twarogu

CZYTAJ DALEJ

Jajka sadzone będą smakowały wybornie, jeśli usmażymy je na maśle. Tłuszcz podgrzewamy na patelni, kiedy się rozpuści przelewamy na niego nabiał. Moc palnika powinna być na niskim lub średnim poziomie.

Jajka sadzone wyjdą perfekcyjnie

Podczas smażenia warto obserwować jajka. Gdy dostrzeżemy, że na powierzchni białka powstają pęcherzyki, oznacza to, że palnik jest ustawiony na zbyt dużą moc. Koniecznie zmniejszmy ogień.

Przeważnie jajka sadzone smażą się około 5 minut. W ostatniej minucie warto przykryć patelnię pokrywką. Wówczas białko zetnie się znacznie lepiej. Kiedy powinniśmy doprawiać jajka sadzone?

Warto pamiętać o tym, by jajka sadzone doprawiać dopiero na talerzu. Jeśli zrobimy to podczas smażenia, wtedy na powierzchni żółtka pojawią się nieestetyczne przebarwienia. Nie prezentują się one zbyt apetycznie. Jajka sadzone najlepiej smakują z solą i pieprzem. Każdy, kto lubi pożywne śniadania, powinien wypróbować przepis na placki bananowe.

Jajka sadzone

Jajka sadzone

Canva / denizya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Ania Gotuje

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >
Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >