Jajka sadzone są jednym z najczęściej wybieranych sposobów przygotowania jajek - nie tylko pięknie wygląda, lecz również doskonale smakuje. Aby uzyskać idealny poziom wysmażenia, należy zastosować dwa etapy smażenia. Połowę czasu na patelni jajko powinno smażyć się bez przykrycia, a drugą pod przykrywką - w taki sposób będzie można cieszyć się płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.
Jajka stanowią bardzo ważny element codziennej diety milionów ludzi na całym świecie. Polacy zwykle podają je jako dodatek, choć niektórzy preferują je jako główny element swojego posiłku - charakteryzują się bowiem dużą swobodą w przygotowaniu.
Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
CZYTAJ DALEJMożna je w końcu zrobić na wiele różnych metod w zależności od naszych preferencji czy potrzeb. Jajko na twardo lepiej będzie pasować do sałatek, z kolei jajecznica to najlepsze rozwiązanie, jeśli ma się ochotę na jajka z innymi składnikami.
Najlepsze jajka sadzone
Dla sporej grupy idealnie usmażone jajka sadzone są cały czas nieodkrytym sekretem. Niektórym podczas gotowania żółtko pęka i rozpływa się, inni z kolei zbyt długo je podgrzewają, przez co całe jajko całkowicie się ścina.
Sekretem idealnego sadzonego jest wykorzystanie pokrywki od patelni podczas drugiej fazy smażenia. Podczas pierwszej smaży się je odkryte tak, aby białko pod żółtkiem całkowicie się ścięło, uzyskało brązową skórkę i nabrało chrupkości.
Następnie naczynie, w którym smażą się jajka, przykrywa się i odczekuje kilka chwil. Wtedy wysoka temperatura dochodzi również na wierzch produktu i pozwala mu równomiernie się ściąć. Trzeba jednak uważać, aby cienka warstwa białka nie ścięła się nad żółtkiem, żeby zachować walory estetyczne. W tym celu lepiej zmniejszyć ogień na kuchence.
Sól dodawaj pod sam koniec
Wygląd i sposób prezentacji jedzenia jest bardzo istotny. Ładnie wyglądające potrawy zachęcają do jedzenia, zwiększają apetyt i zwyczajnie lepiej smakują. Dlatego tak ważne jest solenie na sam koniec gotowania jajek.
Kryształki soli przyspieszają ścinanie się białka, co może wywołać całkowite ugotowanie się cienkiej warstwy białka nad żółtkiem, zanim reszta stanie się gotowa do jedzenia. Aby sadzone pięknie się prezentowały, dopraw je solą po zdjęciu z patelni.
Pamiętaj także o dobrym rozgrzaniu patelni, co ułatwi utrzymanie zarówno ładnego kształtu jajka, a także przyspieszy gotowanie. Niska temperatura poskutkuje jedynie rozlaniem się go po powierzchni naczynia, mizernym zrumienieniem oraz nieprzyjemną i lejącą konsystencją.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia, czy warto jeść codziennie masło.
Źródło zdjęcia: canva/antares71, Getty Images
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kulinarnapokusa