Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Niezależnie od tego, czy wolisz białe, czy zielone szparagi, podczas zakupów zawsze zwracaj na kilka istotnych szczegółów, dzięki którym nie kupisz starych lub chorych warzyw. Jak wybrać dobre szparagi w sklepie?
Szparagi grillowane, gotowane, zupa krem szparagowa to tylko nieliczne pomysły na wykorzystanie tych pysznych i delikatnych warzyw w kuchni. Szparagi są delikatne, a w smaku przypominają nieco fasolkę szparagową.
Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis
CZYTAJ DALEJJędrne i świeże szparagi będą idealnym dodatkiem do obiadu, a także samodzielnym daniem na kolację lub lunch. Umyj je i oderwij twarde końcówki. Łodygi łamią się idealnie w miejscu, w którym powinny.
Szparagi przełóż na patelnię, wsyp łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, dodaj odrobinę masła i całość podlej wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. To najprostszy i jednocześnie najsmaczniejszy przepis na kultowe, sezonowe warzywa.
Szukasz pomysłu na lekkie danie ze szparagów? Tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę szparagową z serem feta, jest idealna na obiad lub kolację na ciepło w upalne dni.
Jak wybrać dobre szparagi w sklepie?
Na początku zwróć uwagę na grubość szparagów. Jeśli są za grube, będą łykowate. Najlepsze są warzywa cienkie i średniej grubości. Łodygi szparagów muszą być jędrne i muszą ładnie pachnieć.
Jeśli zauważysz na łodygach odbarwienia, czarne kropki lub też główki mają zmieniony kolor, szparagi nie nadają się do jedzenia, możesz się nimi zatruć.
Źródło zdjęcia: canva/ Martyn Wetherelt
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: olgasmile.com