Smakosze.pl
Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

canva/pawopa3336

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

23 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Niezależnie od tego, czy wolisz białe, czy zielone szparagi, podczas zakupów zawsze zwracaj na kilka istotnych szczegółów, dzięki którym nie kupisz starych lub chorych warzyw. Jak wybrać dobre szparagi w sklepie?

Szparagi grillowane, gotowane, zupa krem szparagowa to tylko nieliczne pomysły na wykorzystanie tych pysznych i delikatnych warzyw w kuchni. Szparagi są delikatne, a w smaku przypominają nieco fasolkę szparagową.

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis

CZYTAJ DALEJ

Jędrne i świeże szparagi będą idealnym dodatkiem do obiadu, a także samodzielnym daniem na kolację lub lunch. Umyj je i oderwij twarde końcówki. Łodygi łamią się idealnie w miejscu, w którym powinny.

Szparagi przełóż na patelnię, wsyp łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, dodaj odrobinę masła i całość podlej wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. To najprostszy i jednocześnie najsmaczniejszy przepis na kultowe, sezonowe warzywa.

Szukasz pomysłu na lekkie danie ze szparagów? Tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę szparagową z serem feta, jest idealna na obiad lub kolację na ciepło w upalne dni.

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie?

Na początku zwróć uwagę na grubość szparagów. Jeśli są za grube, będą łykowate. Najlepsze są warzywa cienkie i średniej grubości. Łodygi szparagów muszą być jędrne i muszą ładnie pachnieć.

Jeśli zauważysz na łodygach odbarwienia, czarne kropki lub też główki mają zmieniony kolor, szparagi nie nadają się do jedzenia, możesz się nimi zatruć.

Szparagi w koszyku

Źródło zdjęcia: canva/ Martyn Wetherelt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >