Smakosze.pl
Materiał zewnętrzny

Materiał zewnętrzny

Jak wybrać wino w sklepie? 5 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę

17 Marca 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Jeśli właśnie czytasz ten tekst, prawdopodobnie tak samo jak my uwielbiasz trunki z winogron.

Jeśli właśnie czytasz ten tekst, prawdopodobnie tak samo jak my uwielbiasz trunki z winogron. Nie oznacza to oczywiście, że każdy degustowany specjał w jednakowym stopniu przypadnie nam lub bliskiej nam osobie do gustu. W grę zawsze bowiem wchodzą indywidualne upodobania i oczekiwania. A zatem jak wybrać dobre wino na prezent, czy też trunek, który stworzy doskonałe połączenie z ulubioną przez nas potrawą? W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, jak wybrać wino podczas wizyty w specjalistycznym sklepie. Zapraszamy do lektury!

Jak wybrać wino? Wybierz właściwy kolor!

Jeśli chodzi o różne typy wina w sklepach, większość konsumentów podczas zakupów w pierwszej kolejności kieruje się jednym z najistotniejszych kryteriów gatunkowych trunku, czyli jego kolorem. To podstawowe kryterium wyboru w praktyce okazuje się niezwykle pomocne – różne rodzaje wina pasują bowiem do bardzo zróżnicowanych typów potraw i na różne okazje. Jesienią i zimą sięgamy zazwyczaj po wino czerwone, intensywne w smaku i rozgrzewające, idealne do potraw na bazie wołowiny i wieprzowiny. Ciepłą wiosną i gorącym latem częściej decydujemy się natomiast na orzeźwiające wino białe (także musujące, jak różne rodzaje wina Prosecco), wspaniałe do drobiu i ryb, lub rozkoszne w smaku i zapachu wino różowe, świetne podkreślające smak sałatek czy przekąsek.

Jak dobrać wino do potrawy? Nie tylko kolor, lecz także smak!

Stojąc przed półką uginającą się od specjałów z całego świata i pragnąc dokonać odpowiedniego wyboru wina do potrawy, powinniśmy wziąć pod uwagę oczywiście także (a może przede wszystkim?) jego smak. Jak wybrać czerwone wino do ulubionych przez nas dań? Wytrawne czerwone tworzą intrygujące kompozycje z dziczyzną, wołowiną czy wędlinami. Półwytrawne (tak jak wytrawne) świetnie współgrają m.in. z wieprzowiną czy kaczką. Słodkie (jak np. różne rodzaje wina Porto) podajemy natomiast do przepysznych deserów lub serów. A co, jeśli chodzi o najciekawsze rodzaje wina białego lub różowego? Wytrawne (także różne rodzaje wina musującego) wyśmienicie podkreślają smak owoców morza, ryb, drobiu czy zimnych przekąsek. Podobnie jak półwytrawne. Jeśli natomiast chodzi o wina półsłodkie, świetnie odnajdują się one w towarzystwie owocowych deserów, niektórych serów i wyjątkowo delikatnych potraw drobiowych. Wina intensywnie słodkie zarezerwujmy dla równie słodkich deserów lub pijmy na zakończenie posiłku bez żadnych dodatków.

Jak wybrać dobre wino? Postaw na ulubione szczepy

Tą zasadą powinni kierować się przede wszystkim prawdziwi koneserzy, którzy znają specyfikę poszczególnych popularnych odmian winorośli. Stawiając bowiem na konkretny szczep, możemy spodziewać się określonych wrażeń smakowo-zapachowych podczas degustacji. Popularny Riesling zazwyczaj urzeknie nas nutami cytrusów, Sauvignon Blanc – limonki, brzoskwini czy agrestu. W trakcie degustacji wina Merlot nasz nos zachwycą akcenty śliwki, malin czy czekolady, wino Cabernet Sauvignon z kolei będzie próbowało przekonać nas do siebie porzeczką, wiśnią, a nawet eukaliptusem. Pamiętajmy, że różne rodzaje wina czerwonego i białego mogą smakować i pachnieć nieco inaczej w zależności od tego, z jakiego regionu winiarskiego świata pochodzą.

Wybierz wino na podstawie kraju i regionu winiarskiego!

Jakie znaczenie ma to, skąd pochodzi dany szczep? Jak się okazuje – olbrzymie. Tłumaczy nam to sommelier portalu https://winnicalidla.pl. – Posłużmy się przykładem popularnego szczepu Chardonnay. Otrzymywane z niego trunki pochodzące z cieplejszych regionów często kuszą nas charakterystycznymi tropikalnymi nutami – brzoskwini, melona, mango czy nawet figi. Natomiast degustując Chardonnay z obszarów nieco chłodniejszych, będziemy mogli nacieszyć się – przede wszystkim – cytrusami w towarzystwie jabłek czy gruszek. Degustacji wina z tej samej odmiany mogą zatem towarzyszyć zupełnie odmienne, lecz równie ciekawe, doświadczenia. 

Wszyscy koneserzy zastanawiający się, jak wybrać dobre wino, mogą zatem kierować się gatunkiem, barwą i stopniem słodyczy trunku, wykorzystanymi do jego produkcji szczepami czy regionem pochodzenia specjału. Olbrzymie znaczenie ma oczywiście też to, w jakich okolicznościach pragniemy trunek spożywać. To oczywiście niejedyne metody selekcji. Jeśli zachodzimy w głowę, jak wybrać wino na prezent dla osoby, której preferencje pozostają dla nas zagadką, na pewno warto upewnić się, że mamy do czynienia z winem pochodzącym z cenionej apelacji – wskazują na to umieszczane na etykiecie skróty, takie jak AOC (Francja), DOC i DOCG (Włochy), czy też np. DO (Hiszpania). Przekonaj się, jakie wyborne wino na Winnicalidla.pl możesz zarezerwować dla siebie i przyjaciół!

Tekst zewnętrzny

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >