Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?
canva/Margit Kluthke, Getty Images

Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?

24 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki są na tyle popularnym składnikiem naszej diety, że sięga się po nie praktycznie każdego dnia. To oznacza, że produkuje się mnóstwo obierek, których szkoda wyrzucać. Dlatego też niżej pokazujemy najlepsze sposoby, aby je wykorzystać w kuchni - takie jak bulion z obierków czy klasyczne chipsy.

Ziemniaki można jeść w całości, lecz mimo to większość decyduje się na obranie ich przed ugotowaniem. Nie wszyscy bowiem lubią smak skórki, a w przypadku niektórych przepisów, obranie jest koniecznością.

Wyrzucanie obierek jest ogromną stratą, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Na szczęście opracowanych zostało wiele metod, które pozwalają z łatwością przyrządzić je w pyszny sposób.

Co zrobić z obierkami ziemniaków?

Najbardziej znanym przepisem na obierki są zwykłe chipsy, którym można nadać najróżniejsze smaki, poprzez odpowiednie doprawienie. Takie chipsy są chrupiące i stanowią idealną przekąskę.

Innym pomysłem, który może równie dobrze stanowić samodzielną pozycję obiadową, są zapiekane ze śmietaną i serem obierki. Takie danie jest sycące, a dodatkowo obłędnie wygląda.

Świetnym rozwiązaniem jest także ugotowanie warzywnego bulionu na bazie obierek. Gotuje się je w wodzie z resztkami innych warzyw i przyprawami. Po dodatkowym zredukowaniu można używać go do sporządzania esencjonalnych sosów.

Obierki jako bułka tarta

Wyjątkowo nowatorskim i zachowanym w duchu ruchu zero waste jest spożytkowanie obierków, jako zamiennik do zwykłej bułki tartej z pieczywa. Opanierowane w nią kotlety smakują obłędnie.

Po szybkim usmażeniu samych obierek w dobrze rozgrzanym głębokim oleju i doprawieniu ich solą oraz pieprzem, sprawdzają się jako chrupiący dodatek do zup oraz sałatek.

Jeśli akurat przygotowujesz jakieś nadzienie czy farsz, jak do krokietów, pierogów czy tart, możesz zmiksować świeże obierki i dodać je do masy. Tak niewielkim kosztem zwiększysz jej objętość.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Obieranie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/bulanowska, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: magazyn-kuchnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy