Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak wykorzystać w kuchni liście selera? Nie wyrzucaj ich, są cenniejsze nawet od korzenia
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.09.2022 21:12

Jak wykorzystać w kuchni liście selera? Nie wyrzucaj ich, są cenniejsze nawet od korzenia

korzeń selera
canva/Mark_VB

Seler korzeniowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw używanych w polskiej kuchni. Bulwa jest nieodłącznym składnikiem rosołu i innych zup, robimy też z niej surówki. Czy można jednak w jakiś sposób wykorzystać liście selera? Oczywiście, że tak. Poniżej zdradzamy kilka pomysłów.

Seler sam w sobie jest warzywem bardzo zdrowym i warto go spożywać pod różnymi postaciami. Liście selera zawierają nawet więcej składników mineralnych i witamin, niż sam korzeń. Bardzo polecamy włączenie ich do menu. Możesz zrobić to na wiele sposobów.

Liście selera są bardziej uniwersalne niż myślisz

Liście selera stanowią doskonały dodatek do zup, sosów, sałatek i surówek. Można je też ususzyć lub zamrozić, abyśmy mogli sięgnąć po nie zawsze, kiedy zajdzie taka potrzeba. Liście selera mają lekko słonawy smak, dzięki czemu z powodzeniem mogą zastępować zwykłą sól kuchenną.

Aby ususzyć liście selera, należy umieścić je w przewiewnym miejscu. Następnie trzeba je rozdrobnić i przełożyć do szklanych słojów. Tak przygotowane liście mogą służyć do przyrządzania ziołowych naparów lub jako dodatek do zup czy sosów.

Do mrożenia nadają się nie tylko liście selera, ale też jego łodygi. Stanowią one świetny dodatek do odżywczych koktajli. Rozmrożone i drobno pokrojone liście selera można wykorzystać jako składnik sałatki.

Pyszna zupa z liści selera

Liście selera mogą być użyte jako baza do zupy. Przepis jest niezwykle prosty, a sama zupa pyszna i pożywna. W wywarze zostają też odżywcze składniki zawarte w liściach selera.

Do przyrządzenia zupy z liści selera należy ugotować wywar. Na litr wody wrzucamy cebulę, sporą marchew oraz dwie duże garście liści. Wywar powinien gotować się ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy płyn i zaprawiamy litrem maślanki wymieszanym z 3 łyżkami mąki.

Tak przygotowaną zupę z liści selera podaje się z tłuczonymi ziemniakami, najlepiej z dodatkiem czosnku. Palce lizać. Nie tylko liście selera warto zachować w kuchni. Aby zachować smak lata, przeczytaj kilka rad odnośnie mrożenia pomidorów.

Canva / SIAvramova
Canva / SIAvramova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: