Dorsz to bardzo smaczna ryba, z pewnością warto go regularnie spożywać. Jak zrobić dorsza w pomidorach z tymiankiem? 
pixabay.com

Jak zrobić dorsza w pomidorach z tymiankiem? 

Dorsz to bardzo smaczna ryba, z pewnością warto go regularnie spożywać. Jak zrobić dorsza w pomidorach z tymiankiem?


Czas przygotowania i trudność

To danie nie zajmuje wiele czasu. Dorsz to ryba o delikatnym mięsie, która piecze się bardzo szybko. Będzie gotowa w okamgnieniu. Na pewno miło zaskoczy cię także niski stopień trudności. To danie, które możesz zrobić bez większych problemów, nawet jeśli na co dzień niewiele czasu spędzasz w kuchni.


Dorsz w tymianku i pomidorach

Do przygotowania dorsza potrzebne będą następujące składniki: olej, 500 g filetów z dorsza, 1 średni por, 300 g pomidorków koktajlowych, 2 średnie ząbki czosnku, mielony pieprz czarny, łyżka masła, kilka gałązek tymianku.

Filety z dorsza opłuczmy, posypmy solą i mielonym czarnym pieprzem, najlepiej odłożyć go na papierowy ręcznik, aby pozbyć się wszelkiej wilgoci. Na patelni rozgrzejmy 3 łyżki oleju, podduśmy czosnek wraz z jedną gałązką tymianku. Całość doprawmy do smaku solą oraz czosnkiem. Pod koniec dodajemy masło, wyłączamy ogień pod patelnią, kiedy tylko masło się roztopi. Następnie w naczyniu żaroodpornym ułóżmy filety z kawałki dorsza, polejmy przygotowanym sosem i przykryjmy przekrojonymi na połówki pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem, na górę kładziemy gałązki tymianku. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy przez około 44-47 minut.


Dorsza można przygotować w wielu innych wariantach - zobacz jakich!


Danie włoskie - suszony dorsz z selerem

Do przygotowania tego włoskiego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 275 g suszonego dorsza namoczonego przez noc w wodzie, 1,5 łyżki oleju, 4 cebulki szalotki drobno posiekane, 2 średnie ząbki czosnku rozgniecione, 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki, 400 g pomidorów krojonych z puszki, 160 ml wywaru rybnego, 50 g pestek pinii, 2 łyżki estragonu świeżo posiekanego, 2 łyżki kaparów oraz chrupiący chleb lub puree ziemniaczane do podania.

Przygotowanie - na początek suszonego dorsza należy wyjąć z wody, odsączyć, umyć i jeszcze raz odsączyć. Następnie zdejmijmy skórkę i usuńmy ości, wysuszmy filety, przykładając papierowy ręcznik i pokrójmy na kawałki. Ponownie rozgrzejmy olej na patelni. Smażmy na nim szalotkę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodajmy seler i podsmażmy jeszcze 2-3 minuty, następnie dołóżmy pomidory i dolejmy wywar rybny. Mieszankę zagotujmy, zmniejszmy ogień i sos gotujmy przez 5-6 minut. Dodajmy kawałki ryby i gotujmy w sosie przez 10-11 minut. W tym czasie ułóżmy na blaszce do pieczenia pestki pinii i prażmy je na złotobrązowy kolor przez 2-3 minuty na rozgrzanym grillu. Na patelnię dołóżmy estragon, kapary, pestki pinii i ostrożnie podgrzewajmy wraz z rybą. Gotowe danie przełóżmy na talerze i podawajmy z chrupiącym chlebem lub puree ziemniaczanym.

Ważna porada - należy wiedzieć, że suszony dorsz (dostępny w sklepach rybnych) może być długo przechowywany. Po namoczeniu możemy go przyrządzać jak każdą inną rybę. Posiada on jednak bardziej intensywny i słony smak niż świeża ryba.

Dorsz pod pierzynką


Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 750 g ziemniaków, olej, 500 g filetów z dorsza, 1 średni por, 2 średnie marchewki, 2 średnie ząbki czosnku, mielony pieprz czarny, po łyżce masła i mąki pszennej, 1 pełna szklanka mleka, 100 g startego żółtego sera.

Przygotowanie - ziemniaki umyjmy, ugotujmy, obierzmy i pokrójmy w plasterki. Filety z dorsza opłuczmy, posypmy solą i mielonym pieprzem czarnym, pokrójmy w kostkę. Pora oczyśćmy, posiekajmy. Obraną marchewkę zetrzyjmy lub pokrójmy w kostkę. Na patelni rozgrzejmy 3 łyżki oleju, podduśmy krążki pora z marchewką. Całość doprawmy do smaku solą oraz czosnkiem. Masło rozpuśćmy w rondelku, oprószmy mąką, zasmażmy przez chwilę. Do jasnej zasmażki porcjami wlewajmy zimne mleko. Kiedy sos zgęstnieje, doprawmy go do smaku solą oraz mielonym pieprzem czarnym. Następnie w naczyniu żaroodpornym ułóżmy warzywa i kawałki dorsza, polejmy przygotowanym sosem i przykryjmy ziemniaki. Posypmy startym serem. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy przez około 44-47 minut.

Następny artykuł