Smakosze.pl
Tarcie ziemniaków na placki

canva/JackF

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sezon na najlepsze ziemniaki trwa. To doskonała okazja do przyrządzenia wyśmienitych placków ziemniaczanych. A czy wiesz, że nie musisz do nich dodawać mąki? Poznaj przepis na placki ziemniaczane bez mąki.

Jeśli w twojej diecie dużo jest klusek, racuchów i ciast, możesz zacząć myśleć o ograniczaniu białej mąki. Nie jest ona zbyt wartościowa, dlatego lepiej jej unikać. Proponujemy także w plackach ziemniaczanych zastąpić ją bardziej odżywczymi składnikami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane bez mąki

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Kurczak w sosie

Pomysł na błyskawiczny obiad dla rodziny - kurczak w aksamitnym sosie

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków

Kaszę jaglaną ugotuj na gęsto w lekko osolonym wrzątku. Nadmiar wody odlej, kaszę zblenduj lub rozgnieć widelcem, wystudź.

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średnich lub dużych oczkach tarki. Dodaj kaszę i jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, kładź na nią porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz na papierowych ręcznikach.

Placki możesz też upiec. W tym celu blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i kładź na niej porcje ciasta. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.

Gotowe placki możesz podawać ze śmietaną i cukrem albo na wytrawnie z sosem i np. surówką. Smacznego!

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Yulia Buzaeva

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kucharkawbaletkach

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >