Jarzębina nadaje się do konfituryyoutube / kanał: czosnek & chilli/ kadr z filmu / zdjęcie poglądowe

Jest jej teraz pod dostatkiem, nasze babcie wiedziały jak wykorzystać dary natury. Jarzębina w formie konfitury była hitem na dawnych stołach

Jarzębina jest obecnie zapomnianą rośliną. Dawniej była bardzo popularna, a przetwory z jej udziałem były hitem na polskich stołach. Warto spróbować jarzębinowej konfitury, jest doskonała.

Jarzębina wykorzystywana była kiedyś do produkowania bardzo zdrowych przetworów. Jej największa zaleta jest działanie moczopędne, które pozwala leczyć schorzenia trawiące chore nerki i pęcherz. Ponad to stymuluje prace jelit, zawiera sporo witaminy C, łagodzi podrażnienia wątroby, zmniejsza stany zapalne i niweluje dolegliwości związane z przewlekłymi chorobami układu trawiennego. Jej owoce mają delikatne działanie przeczyszczające, które najbardziej uwidacznia się u dzieci - są na nie o wiele bardziej podatne.

Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoZaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoCzytaj dalej

Jarzębina ponownie wraca do łask Polaków

Owoce jarzębu, znanego potocznie jako jarzębina i powszechnie rosnącego u nas drzewa, są ozdobą jesiennego krajobrazu. O tej porze roku zabarwiają się na krwistoczerwony kolor, co pięknie komponuje się z feeria barw spadających liści. Konfitura z jarzębiny jest doskonałym źródłem witaminy C, której owoce jarzębu zawierają podobną ilość co cytrusy. Jedna łyżka tego przetworu cofnie cię do dawnych dziecięcych lat.

Dzisiaj grzeje:

  1. Słowa Gessler już okrzyknęli bzdurą roku. Zaczęło się od zdjęcia ciążowego brzucha córki, matki nie pozostawiły na niej suchej nitki
  2. Oburzające słowa Cejrowskiego. Podróżnik wywołał kolejny skandal. Internet nie zapomina
  3. Sałatka, którą nazywają "polską jesienią", a niewiele osób ją próbowało. Prosta, tania i zrobisz ją z produktów, które na pewno masz w kuchni

Składniki:

  • 2 kg jarzębiny
  • 2 kg cukru
  • 4 jabłka (antonówki, szara reneta - raczej kwaśne)
  • sok z całej cytryny
  • 2 kieliszki koniaku albo rumu (im lepsza jakość trunku tym lepiej)

Przygotowanie:

  1. Jarzębinę wrzuć do garnka i podlej odrobina wody tak, aby owoce były całkowicie zakryte. Wlej do nich sok z cytryny i postaw na średnim ogniu.
  2. Podgrzewaj całość przez 10 minut, następnie dodaj cukier i ciągle mieszaj, gdyż mikstura łatwo się przypala.
  3. Kumulującą się na powierzchni pianę zbieraj sitkiem.
  4. Jabłka drobno pokrój w kostkę i wrzuć do gotujących się owoców.
  5. Gotuj całość aż jabłka się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
  6. Odstaw do wystudzenia i włóż do lodówki.
  7. Po 24 godzinach ponownie doprowadź konfiturę do wrzenia i gotuj przez 20 minut ciągle mieszając.
  8. Do gorącej jeszcze masy dodaj koniak lub rum, zamieszaj i włóż do czystych i wyparzonych słoików.
Przyłapana, nikt nie spodziewał się, że nie zawsze robi je sama. Paparazzi zrobili kompromitujące zdjęciaPrzyłapana, nikt nie spodziewał się, że nie zawsze robi je sama. Paparazzi zrobili kompromitujące zdjęciaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Setki tysięcy Polaków ze zmniejszoną emeryturą. Fatalne konsekwencje nie do uniknięcia
  2. Anna Jantar w chwili śmierci miała przy sobie list. Teraz po latach opublikowano jego treść, wzrusza do łez
  3. Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejsca
  4. Najgorsza rzecz, jaką możesz zrobić swojemu organizmowi zaraz po przebudzeniu. Chodzi o jedzenie i picie
  5. Pij rano zamiast kawy, dodaje jeszcze więcej energii i opóźnia procesy starzenia. Jej niezliczone właściwości odczujesz już po paru dniach
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródło: beszamel.se.pl


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł