Zepsute jedzenie jest groźne dla zdrowia
pxhere.com

Zepsute jedzenie jest groźne dla zdrowia. Jak rozpoznać nieświeże produkty?

Nieświeże jedzenie ma niezwykle szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Po spożyciu zepsutych produktów możemy nabawić się problemów z żołądkiem czy bólu głowy. Czasem trzeba się dobrze przyjrzeć, żeby odkryć że dany produkt jest zepsuty.

Jedzenie, zależnie od rodzaju produktów psuje się inaczej. Różne cechy charekaterystyczne ma nieświeże masło, mięso czy ryba.

Mały kawałek tortu w cukierni Gessler Mały kawałek tortu w cukierni Gessler "Słodki słony" kosztuje 30 zł. Ceny są wysokie, ale desery przepyszneCzytaj dalej

Zdrowe jedzenie to świeże jedzenie

Cechą zepsutego masła jest "zjełczały" wygląd. Objawia się się brzydkim zapache. Wszystko za sprawą wytwarzającego się w nieświeżym maśle zapachu. Zjedzenie takie masła może skutkowac zatruciem pokarmowym. Dlatego produkt ten należy przechowywać w lodówce, aby dłużej zachował świeżość.

Z kolei zepsute mięso objawia się zielonkawym kolorem, odpychającym zapachem oraz tłustym nalotem. Te cechy oznaczają, że mięso zaczęło wydzielać toksyny. Podobnie jak w przypadku nieświeżego masła, zjedzenie takiego, zepsutego produktu mięsnego może skutkować zatruciem pokarmowym. Niezwykle groźny jest też jad kiełbasiny, którego spożycie może doprowadzić nawet do śmierci. Mięso powinniśmy przechowywać w lodówce, w specjalnych pojemnikach. Musimy zwracać uwagę przy zakupie czy sprzedawca zachował wszelkie zasady higieny i czy oferuje nam świeży produkt. Wyroby mięsne możemy zamrażać, żeby dłużej zachowały swoje zdrowe włąsciwości.

Ryba natomiast psuje się bardzo szybko, nawet przechowywana w lodówce. Gdy jest nieświeża pachnie nieprzyjemnie, a mięso odształca się po dotknięciu. Rybę po zakupie niezwłocznie włóż do lodówki albo zamrażaki. Gwałtownie robi się bowiem nieświeża. A spożycie jej w takim stanie skutkuje wymiotami, biegunką i bólem głowy.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Karolina Szostak zrzuciła 30 kg i uniknęła efektu jojo. Pokazała, co jada
  2. Najdroższe restauracje w Polsce. "Atelier Amaro" i inne, kilkaset złotych za kolację
  3. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Niezawodne porady

Źródło: gotowanie.onet.pl

Następny artykuł