Justyna Żyła poleca pyszne placki ziemnaczane.youtube/Uwa Żyła

Justyna Żyła zna się na gotowaniu, jak mało kto. Koniecznie wypróbuj jej przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, a do tego szpyrki

Justyna Żyła jakiś czas temu założyła własny kanał kulinarny Uwa Żyła, na którym polecała przepisy na pyszne tradycyjne dania, takie jak żebroczka, kapuśnica czy zupa grzybowa. Dania były czasem wzbogacone o dość oryginalne dodatki, ale zdecydowanie nigdy nie były to mało kaloryczne dania bez smaku i wyrazu. Prawdziwi smakosze zdecydowanie mają więc powód, żeby przetestować propozycje kulinarne byłej żony skoczka. Naszą uwagę przykuły pyszne i niezwykle sycące placki ziemniaczane ze szpyrkami.

Justyna Żyła spróbowała swoich sił w prowadzeniu własnego kanału kulinarnego, w którym poleca przepisy na doskonale znane jej regionalne dania. Nazwy potraw mogą nieco zdumiewać tych, którzy nie znają kuchni z rodzinnego miasta Adama Małysza (Justyna jest jego siostrą cioteczną i także pochodzi z Wisły). Jak przystało na dania z tego obszaru Polski, są one przed wszystkim pyszne, pożywne i sycące. Nie dziwi nas więc, że w przepisach blogerki często pojawia się wiele tłustych mięs, które chociaż nie cieszą się najlepszą sławą wśród większości dietetyków, dodają energii i sprawiają, że niepozorne placki ziemniaczane stają się pełnowartościowym daniem.

Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadachJedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadachCzytaj dalej

Justyna Żyła doskonale zna rozgrzewającą i przepyszną kuchnię beskidzką. Nas szczególnie zainteresował jej przepis na placki ziemniaczane ze szpyrkami

Justyna Żyła przez jakiś czas dzieliła się na swoim blogu tradycyjnymi góralskimi daniami, dzięki czemu wiele osób mogło się dowiedzieć, czym są żebroczka, chudojewa czy duszonka. Jak można się domyślać dania bynajmniej nie są dietetyczne i lekkostrawne, ale każdy miłośnik jedzenia od czasu do czasu ma ochotę na coś kalorycznego i tłustego, bo jeśli zjemy golonkę i inne mięsa od czasu do czasu, raczej nic złego się nie stanie. Wspomniane szpryki to właśnie takie części boczku, polędwicy, schabu lub szynki, które zwykle są traktowane jako zbyt tłuste podczas przyrządzania przetworów z mięsa. Justyna poleca dodać je do pysznych tradycyjnych placów, by przyrządzić bardzo sycący obiad dla sporej liczby osób.

Dzisiaj grzeje:

                      1. Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomość
                      2. Niegdyś pogardzana lokalizacja, teraz sprzedaje się na pniu. Preferencje mieszkaniowe Polaków uległy zmianie

Składniki:

                        • 1 kg mięsa wieprzowego,
                        • 5-6 jajek,
                        • kostka smalcu,
                        • 4 ząbki czosnku,
                        • 1 kg mąki,
                        • 2 cebule,
                        • 2 kg ziemniaków.

Przygotowanie:

                      1. Na tarce ścieramy obrane ziemniaki i posypujemy mąką, żeby nie nabrały ciemnego koloru.
                      2. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli z mięsa wytapia się mało tłuszczu, dodajemy smalec.
                      3. Do startych ziemniaków wbijamy jajka i mieszamy masę. Konsystencja ciasta ma być jednolita. Na patelnię wylewamy masę i co jakiś czas obracamy placki, by były złociste oraz chrupiące. Mięso podajemy oddzielnie w miseczce lub nakładamy na placek.

Najlepsze newsy:

            1. Zadziwiające sceny w Gościu Wiadomości. Prowadząca kompletnie się nie spodziewała, nerwowo przerwała rozmowę
            2. Prawie 200 zachorowań nad morzem. Nie chodzi o koronawirusa, trzeba bardzo uważać
            3. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci
            4. Nagła zmiana. Ceny masła zwalają z nóg, Polacy zadziwieni
            5. Oszałamiający przepis na bigos z młodej kapusty. Smak lata, koniecznie posyp go koperkiem
            6. Lewandowski pokazał, jak Bayern świętował mistrzostwo. "Brakowało atmosfery"

Źródło: kuchnia.wp.pl

Następny artykuł