

Autor tekstu Redakcja smakosze.pl
8 Stycznia 2020
8 Stycznia 2020
Pyszna kaczka według prastarego przepisu jak u babci. Nadziewana jabłkami
Kaczka z przepisu jak u babci smakuje niesamowicie. O końcowym, zniewalającym efekcie decyduje jeden składnik, a mianowicie jabłka. Receptura sprawia, że mięsko rozpływa się w ustach.
Kaczka, szczególnie taka według pradawnej receptury to doskonały pomysł na wyrafinowane danie. Nie wymaga wiele wysiłku, a efekt końcowy jest bombowy. Zachwyci wszystkich.
Kaczka jak u babci
Kluczowym składnikiem, oprócz kaczki oczywiście są jabłka. Ich obecność zmienia wszystko.
Lista skłądników:
- Świeża lub mrożona kaczka około 2 kg
- Jabłka kwaśne - 8 sztuk
- Szczypta majeranku
- Kilka łyżek borówek lub żurawin
- Oliwa - dwie łyżeczki
- Sok z cytryny - łyżeczka
- Przyprawy: pieprz, sól cukier
- Nieco tłuszczu, aby posmarować formę
Jak przygotować krok po kroku?
- Jeśli masz kaczkę mrożoną, rozmrażaj ją około 10 godzin w lodówce. Usuń zbyt dużą ilość tłuszczu i powygniataj piersi, aby rozbić mięśnie.
- Do środka kaczki wlej kilka kropel soku z cytryny. Natrzyj mięso razem z wnętrzem pieprzem, solą oraz majerankiem.
- Zawiniętą w folię wstaw na trzy godziny do lodówki. Dwa obrane jabłka skrój na cząsteczki i pomieszaj z majerankiem. Następnie wypełnił kaczkę.
- Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Polewa co jakiś czas tłuszczem. Po upływie pół godziny pokrój skórę w kostkę o polej sosem własnym.
- Gdy upłynie trzy kwadranse przewróć kaczkę na drugą stronę. Pamętaj o polewaniu sosem.
- Czas pieczenia uzależnij od masy kaczki. Przyjmij na każdy kilogram godzinę. 40 minut przed końcem wypełnił środek reszty jabłek żurawniami i połóż obok mięsa.
Tak upieczona kaczka z jabłkami według fenomenalnego przepisu jak u babci sprawi, że goście będą zachwyceni, a ślinka pocieknie na sam widok.
Źródło: ugotuj.to
Strona główna