Delikatna kaczka pieczona z jabłkami
Pixabay.com

Pyszna kaczka według prastarego przepisu jak u babci. Nadziewana jabłkami

Kaczka z przepisu jak u babci smakuje niesamowicie. O końcowym, zniewalającym efekcie decyduje jeden składnik, a mianowicie jabłka. Receptura sprawia, że mięsko rozpływa się w ustach.

Kaczka, szczególnie taka według pradawnej receptury to doskonały pomysł na wyrafinowane danie. Nie wymaga wiele wysiłku, a efekt końcowy jest bombowy. Zachwyci wszystkich.

Kaczka jak u babci

Kluczowym składnikiem, oprócz kaczki oczywiście są jabłka. Ich obecność zmienia wszystko.

Lista skłądników:

  • Świeża lub mrożona kaczka około 2 kg
  • Jabłka kwaśne - 8 sztuk
  • Szczypta majeranku
  • Kilka łyżek borówek lub żurawin
  • Oliwa - dwie łyżeczki
  • Sok z cytryny - łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz, sól cukier
  • Nieco tłuszczu, aby posmarować formę

Jak przygotować krok po kroku?

  1. Jeśli masz kaczkę mrożoną, rozmrażaj ją około 10 godzin w lodówce. Usuń zbyt dużą ilość tłuszczu i powygniataj piersi, aby rozbić mięśnie.
  2. Do środka kaczki wlej kilka kropel soku z cytryny. Natrzyj mięso razem z wnętrzem pieprzem, solą oraz majerankiem.
  3. Zawiniętą w folię wstaw na trzy godziny do lodówki. Dwa obrane jabłka skrój na cząsteczki i pomieszaj z majerankiem. Następnie wypełnił kaczkę.
  4. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Polewa co jakiś czas tłuszczem. Po upływie pół godziny pokrój skórę w kostkę o polej sosem własnym.
  5. Gdy upłynie trzy kwadranse przewróć kaczkę na drugą stronę. Pamętaj o polewaniu sosem.
  6. Czas pieczenia uzależnij od masy kaczki. Przyjmij na każdy kilogram godzinę. 40 minut przed końcem wypełnił środek reszty jabłek żurawniami i połóż obok mięsa.

Tak upieczona kaczka z jabłkami według fenomenalnego przepisu jak u babci sprawi, że goście będą zachwyceni, a ślinka pocieknie na sam widok.

Źródło: ugotuj.to

Strona główna