Liście kalafiora możesz wykorzystać, nie wyrzucaj ichpixabay.com/Engin_Akyurt

Wyrzucanie liści kalafiora jest 1 z największych błędów popełnianych przez niemal wszystkich. Można je spektakularnie wykorzystać

Kalafior najlepiej smakuje z podsmażoną bułką i masłem, jednak możliwości wykorzystania kalafiora jest wiele. Jeśli wyrzucasz liście po przygotowaniu kalafiora do jedzenia, popełniasz wielki błąd. Możesz użyć je na kilka wyjątkowo spektakularnych sposobów w kuchni.

Kalafior jest cudownym warzywem o piorunujących właściwościach. Po poddaniu go odpowiedniej obróbce, jego smak jest wspaniały. Jeśli gotując go, pozbywasz się liści, musisz liczyć się z tym, że marnujesz bardzo wartościową część warzywa. Poniżej pokazujemy w jaki sposób można wykorzystać liście kalafiora.

Hitowy deser bez pieczenia z 2 składników zrobisz w chwilę. Żaden sernik nie jest delikatniejszyHitowy deser bez pieczenia z 2 składników zrobisz w chwilę. Żaden sernik nie jest delikatniejszyCzytaj dalej

Kalafior ma liście, które też są bardzo wartościowe - używaj ich w kuchni

Jest pełno sposobów na użycie białego kwiatu kalafiora, szczególnie umiłowali go sobie ludzie na diecie. Można zrobić z niego zamiennik ryżu czy nawet spód do pizzy. Niestety, nawet najwięksi specjaliści od kalafiora wyrzucają jego liście, które są bardzo cenne. Istnieją triki, które zmienią je w smaczne i zdrowe dodatki.

Dzisiaj grzeje: 1. Dziwili się po co jej paleta w ogródku. Zaniemówili widząc co w niej wyrosło

2.Nowe obostrzenie dotyczące sprzedaży już w najbliższą środę. Spać spokojnie może tylko 3/4 Polaków

Liście kalafiora idealnie nadają się do zup. Możesz dodać je do jarzynowej, bądź nawet użyć ich jako baza wywaru. Jeśli chcesz zmienić fakturę zupy, po prostu je zblenduj. Krem z warzyw jest sycący i bardzo smaczny. Liście zawierają mnóstwo wapnia i żelaza, są niskokaloryczne i świetnie wspomagają odchudzanie. Jeśli nie zużyjesz wszystkich liści, bez problemu możesz pokroić je w kostkę i zamrozić.

Jeśli chcesz zjeść coś bardziej kalorycznego, podsmaż liście na maśle. Możesz je także skropić olejem, posypać ulubioną przyprawą i upiec w piekarniku. Powstaną chipsy, które są o wiele zdrowsze od ich ziemniaczanych odpowiedników.

Najlepsze newsy:

  1. Nikt się nie mógł spodziewać. TVN pokazał, jak operowali Pawła Królikowskiego, porażające sceny
  2. Musieli wziąć ślub w szpitalu. Po 18 godzinach od ceremonii nic już nie było takie samo
  3. Samotny tata zabrał córkę na kolację. Ktoś zostawił mu liścik, zalał się łzami czytając treść
  4. Najlepsze na świecie ciasto "skubaniec" zrobisz w 30 minut. Jest kruche, z bezą i owocami
  5. Uczniowie zaczepili szkolną kucharkę mającą schorowaną matkę. Odwróciła się i odkryła sekret skrywany przez uczniów
  6. Ujawnili ceny na wakacje nad Bałtykiem w Polsce. Ogromne zaskoczenie dla wielu Polaków

Źródło: gotowanie.onet.pl

Następny artykuł