Kalafior jest cenny także ze względu na swoje zielone liście.pexels/Pixabay/creativecommons.org/share-your-work/public-domain/cc0/

Nie wiesz, ile tracisz, pozbywając się liści z kalafiora. Już nigdy więcej ich nie wyrzucisz

Kalafior podany z bułką tartą czy dodany do zupy jarzynowej smakuje obłędnie. Bez względu na to, jak go przyrządzamy, zwykle pozbawiamy go zielonych liści, bo jesteśmy przekonani, że nie da się ich do niczego wykorzystać. Okazuje się, że ta część kalafiora jest niemal tak cenna jak części, które zazwyczaj spożywamy.

Kalafior, z którego przygotujemy smaczne danie, powinien zawsze wyglądać świeżo i apetycznie. W tym celu dokładnie oglądamy dostępne w sklepie czy na bazarze warzywa, aby znaleźć takie, którego biała część będzie pozbawiona uszkodzeń i zmian. Mało kto zwraca przy tym uwagę na zielone liście, bo najczęściej i tak wyląduje one w koszu na śmieci albo kompostowniku. Wynika to oczywiście z niewiedzy - klasyczne książki kucharskie zalecają użycie kwiatu kalafiora. Co ciekawe, pozornie niejadalną część rośliny możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów.

99 groszy i już się najadasz, klienci Biedronki przecierają oczy ze zdumienia. Od dziś rozpoczęła się niebywała fiesta99 groszy i już się najadasz, klienci Biedronki przecierają oczy ze zdumienia. Od dziś rozpoczęła się niebywała fiestaCzytaj dalej

Kalafior może być zjedzony w całości - razem z zielonymi liśćmi

Kalafior smakuje wybornie niezależnie od tego, co z niego przyrządzimy. Najczęściej zjadamy go tak jak fasolkę szparagową, czyli okraszonego zezłoconą na maśle bułką tartą. Niektórzy przygotowują z niego także tradycyjną zupę jarzynową czy sałatki, a ciekawi kulinarnych eksperymentów od pewnego czasu uwielbiają warzywo pieczone w całości. Pomimo mody na zero waste niewiele osób wie jednak, że także liście warzywa można przyrządzić w cudowny sposób. Kryje się w nich bowiem całe mnóstwo witamin - między innymi C, A, E, K i jest źródłem wapnia, cynku, żelaza, magnezu, fosforu czy potasu. Przede wszystkim jednak liście kalafiora wyróżniają się też oryginalnym smakiem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć
  3. Przenigdy nie wkładaj 3 rzeczy do zmywarki. Skutki mogą być koszmarne

Co można przyrządzić z zielonych części warzywa? Można pokroić je na mniejsze kawałki i dodać je do dowolnej zupy - nie tylko kalafiorowej. Równie pyszne będą także w wersji duszonej, przyrządzone zupełnie tak samo, jak młoda kapusta, czyli lekko zagęszczone mąką i okraszone posiekanym koperkiem. Jeśli uda nam się kupić kalafiora z pięknymi liśćmi bez żadnych plamek i uszkodzeń, możemy też schrupać je na surowo lub położyć na kanapkę zupełnie tak samo jak liście sałaty.

Okrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingachOkrzyknięto ją najpiękniejszą babcią świata, jej figura i twarz zachwycają. Sekret urody emerytki tkwi w odpowiednim żywieniu i peelingachCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

    1. Konto za zero i darmowa karta. Są banki, które mogą to zagwarantować
    2. Nagłe zniknięcie 17-letniej Justyny. Swoim bliskim pozostawiła straszną wiadomość
    3. Dodajesz cukier do ogórków kiszonych? Nawet szczypta potrafi zdziałać niebywałe cuda
    4. Niestety, otrzymała najgorszą diagnozę - złośliwy nowotwór, zrezygnowała z leczenia i wycięła zdrową część ciała. Przez chorobę zdecydowała się na zdumiewającą dietę
    5. Poszła w ślady znanej mamy? Wiemy, co robi córka Ewy Wachowicz, jej decyzja może zaskoczyć
    6. Nagły atak na plaży w Międzyzdrojach. Wyciekło nagranie, co za sceny

Źródło: Onet

Następny artykuł