Kalafior w nowej odsłonieUnsplash / Tosca Olivi

Nie chce ci się stać nad obiadem? Postaw na pieczony w całości kalafior z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem, najlepszy na upalne dni

Niejednokrotnie mogliśmy przekonać się o tym, jak smakowity może być kalafior. Najpopularniejszy jadalny kwiat można przygotować na najróżniejsze sposoby, jednak pieczony w całości jest prawdziwym hitem, który można serwować gościom i rodzinie. Chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku frykas jest wręcz oszałamiający.

Kulinarne przygody z pewnością potrafią niekiedy być wyczerpujące. W życiu każdego miłośnika kuchennych wyzwań przychodzi taki dzień, że zmęczenie bierze górę i trzeba wymyślić potrawę, która nie będzie zbyt wymagająca w przygotowaniu. Ten przepis idealnie sprawdzi się w takiej sytuacji. Już teraz możesz przekonać się jak zrobić fantastyczny pieczony kalafior. Przepis jest zaskakująco prosty, a domownicy z pewnością nie będą mogli się oprzeć i poproszą o dokładkę.

Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składnikówSurówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składnikówCzytaj dalej

Pieczony kalafior prostszy w przygotowaniu niż mogłoby się wydawać

Każdy kto chociaż raz wykorzystał ten przepis już na stałe wprowadził go do swoich propozycji kulinarnych. Przeważnie napotykamy na kalafior gotowany, który doprawiony zasmażką z bułki tartej jest smakowitym przysmakiem, kojarzącym się z wiosną i latem. Warto jednak czasami nieco urozmaicić formę w jakiej go podamy. Tym razem warto postawić na pieczony kalafior. Do jego przygotowania będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 1 sporych rozmiarów kalafior
  • 100 ml oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • tymianek świeży lub suszony
  • zioła prowansalskie

Smak pieczonego kalafiora wzbogacimy sosem czosnkowym. Co jest potrzebne do jego przygotowania?

  • 150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 50 ml majonezu
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 główka czosnku

Dzisiaj grzeje: 1. Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler potraktowana w niewiarygodny sposób po programie
2. Wypadek Tomasza Hajto do dziś budzi ogromne emocje. Internauci nie mogą mu zapomnieć śmiertelnego potrącenia staruszki

Przyrządzenie tego dania zaskakuje prostotą

Na samym początku musimy pamiętać o tym, że kalafior należy umyć i usunąć z niego liście. Następnie kwiat nacieramy oliwą oraz masłem i układamy na formie do zapiekania. Posypujemy go solą, przyprawami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Powinniśmy go piec przez 30 minut. W trakcie możemy polewać go powstałym sosem maślanym.

Kiedy nasz kalafior jest już gotowy, możemy przystąpić do przygotowania sosu czosnkowego. Jogurt lub śmietanę mieszamy z majonezem, bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Taki dodatek sprawi, że pieczony kalafior będzie jeszcze bardziej smakowity. Nie pozostaje nic innego niż wypróbować ten przepis we własnej kuchni.

Najlepsze newsy:

1. Chwyta za serce. Dziennikarz ujawnił fakty z przeszłości głównej twarzy Wiadomości TVP, Michała Adamczyka
2. Dramatyczne sceny na Morskim Oku. Koń przy wozie się spłoszył, uderzył w pełnym pędzie
3. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
4. Skandal, turysta chciał się napić tylko kawy i wody. Wpadł w osłupienie widząc rachunek
5. Więźniowie mają jedzenie za darmo, a dzieciom w żłobkach właśnie podniesiono opłaty za wyżywienie. Bardzo smutne
6. Pudzianowski w końcu przerwał milczenie. Wyznał całą prawdę przed tysiącami fanów

Źródło: ofeminin

Następny artykuł