Kalafior można przyrządzić na 2 pyszne sposoby.youtube/PrzepisTV

Kalafior z bułką tartą jest ukochanym letnim daniem. Ale mało kto wie, że można go przyrządzić w 2 wersjach

Kalafior niezmiennie podajemy latem z bułką tartą, masłem i odrobiną soli, bo czasem nie potrzeba nam do szczęścia nic więcej. Gdy tylko kalafiory pojawią się w sprzedaży, a ich ceny staną się przyjemnie niskie, przyrządzamy je dość często, zwykle zawsze w ten sam sposób. Młody kalafior jest w końcu tym warzywem, które smakuje świetnie bez zbędnych dodatków i udziwnień. Co ciekawe, mało kto wie, że tę wersję letniego dania lub dodatku do obiadu bardzo łatwo przygotujemy na 2 różne sposoby.

Kalafior króluje w naszej kuchni latem, gdy zdążymy się już znudzić fasolką szparagową, a bób nadal kosztuje tyle, ile płacimy zwykle za bardzo drogą szynkę. Od lat jemy go niezmiennie w tej samej wersji. Gotujemy go zwkle do miękkości, niektórzy dodają do wody mleko, by był jeszcze delikatniejszy, ale nie jest to konieczne. Gorące białe różyczki doskonale kontrastują z delikatną i najpopularniejszą polską okrasą, czyli lekko chrupiącą bułką tartą podsmażoną na maśle. Co ciekawe, podobnie jak inne potrawy z tym dodatkiem, można zjeść kalaforia na 2 sposoby.

Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęOcet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęCzytaj dalej

Kalafior niemal zawsze jemy z bułką tartą, bo tak smakuje najlepiej, ale mało kto wie, że istnieją 2 różne wersje tej potrawy. Wyjaśniamy, jaki zaskakujący dodatek sprawia, że warzywo z bułką smakuje nieco inaczej, ale równie pysznie

Kalafior jesy uwielbianym warzywem i cenimy jego smak tak bardzo, że przeważnie nie chcemy zabijać go silnym aromatem ostrych przypraw czy innych warzyw. Właśnie dlatego kultowy kalafior z bułką tartą przyjemnie podsmażoną na pysznym maśle smakuje wybornie. Niekiedy co prawda mamy ochotę na pewne eksperymenty i wtedy pieczemy warzywo w piekarniku, a ciekawscy smakosze zjadają je nawet czasem na surowo. Wszyscy jednak zawsze wracają do klasycznego połączenia. Jak się jednak okazuje słynna potrawa występuje w dwóch wersjach - na słono i na słodko. Niektórzy dodają bowiem odrobinę cukru, która zmienia smak kalafiora nie do poznania. Podajemy świetny przepis dwa w jednym.

Dzisiaj grzeje: 1.Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składników
2. Jeden z urzędów wznawia pracę od poniedziałku. Inspektorzy mogą zapukać także do ciebie

Składniki:

  • 1 duży kalafior lub dwa mniejsze,
  • 1,5-2 szklanki bułki tartej,
  • 250 g masła,
  • 2 łyżki cukru lub 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Kalafiora obranego z liści gotujemy we wrzątku w całości lub podzielonego na różyczki. Do wrzącej wody dodajemy sól i łyżkę cukru. Gotujemy warzywo 15-20 minut.
  2. Na suchej patelni rumienimy bułkę tartą i po koniec dodajemy do niej masło.
  3. Przekładamy kalafiora na talerz, posypujemy bułką i dowolnym dodatkiem - cukrem lub solą.

Najlepsze newsy:

  1. Ksiądz bez żadnych ogródek „Wykorzystywaliśmy ślepego chłopca, było nas dziesięciu! Bóg mi wybaczy”. Najbardziej zatrważająca historia w Kościele - przypominamy
  2. Czarny scenariusz spełni się błyskawicznie. Eksperci nie mają złudzeń, że najbliższe miesiące będą najważniejsze
  3. W jednym rejonie Polski sypie grzybami, aż miło. Podajemy konkretne miejsca, gigantyczne zbiory gwarantowane
  4. Bajeczny przepis na kotlety z młodą kapustą. Rodzina od razu poprosi o dokładkę
  5. Czy wrzucanie na wrzącą wodę mięsa na rosół jest błędem? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
  6. Ukochana Grzegorza Krychowiaka nie próżnuje. Nie tak dawno pokazywała biust, dzisiaj czaruje nogami (FOTO)

Źródło: olgasmile.com

Następny artykuł