Kiszony kalafioryoutube / kanał: talerzPokus / kadr z materiału

Ogórki, buraki, cukinia - całkowity przeżytek, nadchodzi era kiszonych kalafiorów, niebywałe połączenie

Kiszony kalafior pozwala nam na posmakowanie tego warzywa w zupełnie nowy sposób. Smak diametralnie różni się od wszystkich innych sposobów przygotowania tego warzywa. Jest pysznie delikatny, a zarazem chrupiący, kwaskowy i lekko słodki. Po prostu niebo w gębie. Niebywałe, jak łatwo go przygotować.

Kiszony kalafior przede wszystkim broni się swoim cudownym smakiem. Jednak powinniśmy jadać go nie tylko ze względu na walory smakowe - jest także niezwykle dobry dla naszego zdrowia. Naukowcy są zgodni, że jedzenie kiszonek ma dobroczynny wpływ na pracę jelit oraz całego organizmu. Ludzie w całej Polsce o tej porze kiszą na potęgę, ponieważ wierzą że uchronią je one przed wszelkimi chorobami. Ponoć to właśnie częste jedzenie kiszonek sprawia, że rzadziej chorujemy i mamy więcej siły. Jeśli to tego dodamy aksamitny smak, sukces jest murowany. Koniecznie wypróbujcie kiszony kalafior w swoim domu.

117-latka podzieliła się ze światem sekretem długowieczności, codziennie jadła jeden dziwny produkt, który zapewnił jej zdrowie117-latka podzieliła się ze światem sekretem długowieczności, codziennie jadła jeden dziwny produkt, który zapewnił jej zdrowieCzytaj dalej

Kiszony kalafior - niedoceniany skarb wśród przetworów

Kiszony kalafior ma tyle zastosować ile sami zechcemy. Możemy używać go jako bardzo niestandardowy dodatek do zupy - wspaniale ją zakwasi i doda jej zupełnie nowego smaku. Możemy kalafiora wyjadać prosto ze słoiczka i spożywać samodzielnie. Kanapka z pasztetem z dodatkiem kiszonego kalafiora także będzie strzałem w dziesiątkę. Na bazie tego warzywa można przygotować także oryginalne surówki oraz urozmaicić dania w rodzaju ryżu z warzywami. W każdym z tych wydań będzie równie znakomity.

Potrzebujesz:

  • 2 średnie kalafiory
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie - kilka ziarenek
  • korzeń chrzanu
  • baldachim kopru
  • kilka plastrów imbiru
  • 3 łyżki soli
  • 3 litry wody
  • odrobina wody z kiszonych ogórków


Dzisiaj grzeje:

  1. Rząd podjął decyzje w nocy. Polacy mają kategoryczny zakaz do 15 września
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Polowanie kontrolerów trwa, mogą zapukać i do ciebie. Wiemy już kogo czekają wysokie kary po 735 zł

Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Wodę gotujemy w garnku wraz z solą i czekamy aż cały proszek się rozpuści, a następnie zostawiamy do wystygnięcia. Do wyparzonego słoika wkładamy różyczki kalafiora, koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele, listki i plastry imbiru. Wszystkie składniki zalewamy miksturą wody i soli i porządnie dociskamy, tak aby kalafior nie pływał swobodnie po słoiku. Można użyć do tego dodatkowego obciążnika. Słoiki zostawiamy w temperaturze pokojowej przez 3 dni, aby procesy kiszenia mogły się rozpocząć. Po 3 dniach możemy już go pałaszować, ale dla pewności możemy odstawić nawet na 7 dni. Po tym czasie możemy kiszonego kalafiora przenieść do spiżarni bądź piwnicy.

Masz jeszcze stary mikser? Brawo, jesteś szczęściarzem jeśli go nie wyrzuciłeśMasz jeszcze stary mikser? Brawo, jesteś szczęściarzem jeśli go nie wyrzuciłeśCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Ewa Drzyzga poprowadzi "Dzień Dobry TVN". Niewielu wie, że ma za sobą prawdziwy zdrowotny koszmar
  2. Ewakuacja ponad 3 tys. osób. Nie mają wyjścia, ratują swoje życie. Europejski dramat poraża
  3. Babcia Marysia ma 88 lat i robi najpyszniejsze pierogi ruskie. Tomasz w życiu nie jadł lepszych, pokazał krok po kroku jak je robić
  4. 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
  5. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  6. Adam Małysz grzmi na temat skoków narciarskich. Nie ugryzł się w język, "nie wyobrażam sobie tego"

Źródło: olgasmile

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł