Kanie warto zamarynować.https://pixabay.com/pl/photos/czubajka-kania-parasol-zebra%C4%87-2786816/

Nie tylko smażone kapelusze. Wrzuć kanie do kwaśnej zalewy, smak orbituje

Kanią zachwycają smakiem, gdy przyrządzamy z nich słynne grzybowe schabowe. Mało kto jednak wie, że zdecydowanie warto zamarynować je tak jak inne lubiane grzyby. Wyjątkowa lekko kwaśna zalewa sprawia jednak, że kanie smakują zupełnie inaczej, ale równe dobrze. Polecamy świetny przepis, dzięki któremu odkryjecie znane grzyby na nowo.

Kanie ze słoika są przysmakiem, o którym zapewne słyszało niewielu smakoszy. Najczęściej przyrządzamy je w końcu w jeden dobrze znany sposób. Ogromne kapelusze panierujemy w jajku i bułce tartej, a potem smażymy na złoty kolor i zajadamy się nimi ze smakiem. Grzyby są niezwykle aromatyczne, dlatego pieprz i sól w zupełności wystarczy, by stworzyć z nich pyszne danie. Jeśli jednak znudzi wam się ten przepis, koniecznie spróbujecie marynowanych kani.

Chrupiące ogórki w orientalnym wydaniu, zrobisz je w kwadrans. Pikantny smak idealnie pasuje do dań z grillaChrupiące ogórki w orientalnym wydaniu, zrobisz je w kwadrans. Pikantny smak idealnie pasuje do dań z grillaCzytaj dalej

Kanie ze słoika smakują obłędnie. Koniecznie wypróbujcie przepis na marynowane grzyby

Kanie w marynacie na pewno będą nowością w kuchni największych miłośników jedzenia. Nawet wytrawni grzybiarze znają te grzyby wyłącznie w postaci cudownych smażonych kapeluszy usmażonych na złoty kolor. Nie ma w tym nic dziwnego, ale podobnie jak wszystkie grzyby jadalne, można je też zamarynować. Polecamy przepis na cudowną lekko kwaśną marynatę z octem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Basia Kurdej-Szatan pokazała kuchnię. Wiele osób o takiej marzy, uwagę zwraca 1 szczegół
  2. Zwolnienie lekarskie z całkiem nowego powodu. Nie musisz dogorywać w łóżku, by dostać L4

Składniki:

  • 20 kapeluszy grzybów,
  • szklanka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • po 1 łyżce pieprzu mielonego i soli,
  • 2 cebule,
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10 proc.,
  • 4 szkl. wody,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • łyżka soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 goździki,
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego.

Przygotowanie:

  1. Kapelusze kani trzeba dokładnie oczyścić. Mąkę mieszamy z łyżką soli i łyżeczką mielonego pieprzu.
  2. Do zagotowanej wody dodajemy ocet i przyprawy. Gotujemy kilkanaście minut, ostawiamy do ostygnięcia i przecedzamy.
  3. Cebulę kroimy w półplasterki i blanszujemy.
  4. Duże kapelusze grzybów kroimy na pół lub na ćwiartki. Obtaczamy je w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a potem studzimy.
  5. Do słoików wlewamy zalewę i układamy w nich naprzemiennie cebulę i kanie.
  6. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Możemy je też zapasteryzować.

Najlepsze newsy:

  1. Ksiądz bez żadnych granic „Wykorzystywaliśmy ślepego chłopca, było nas dziesięciu! Bóg mi wybaczy”. Najbardziej zatrważająca historia w Kościele - przypominamy
  2. Tragedia na Pomorzu. Pociągi zablokowane. Widok był druzgocący. Na miejscu są służby
  3. Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomoc
  4. Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Unikniesz go, gdy poznasz 1 prostą regułę
  5. Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautami
  6. Reprezentant Polski zarażony COVID-19. Cały zespół objęty kwarantanną

Źródło: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł