Kanie panierowaneYoutube / kanał: zPasją / kadr z materiału

Ze świeżo zebranych kani zrobiła chrupiącego schabowego. Aromatyczna i soczysta alternatywa dla mięsa zwala z nóg

Kanie w tym wydaniu do złudzenia przypominają kotlety schabowe. Rewelacyjny smak otrzymamy zaledwie w kilka minut. Kotlety z kani doskonale sprawdzą się na bezmięsny obiad czy szybką kolację.

Kanie w tym roku wyjątkowo możemy znaleźć w lasach już latem. Miłośnicy grzybów uwielbiają ich pyszny smak oraz włóknistą strukturę, do złudzenia przypominającą mięso. Panierowanie kani sprawia, że stają się doskonałą alternatywą dla kotletów schabowych i sprawdzą nawet na rodzinnym obiedzie. Zamiana mięsa na grzyby okazuje się świetnym wyborem w lecie, gdyż danie zdecydowanie zyskuje na lekkości. Polecamy je wszystkim, którzy dbają o figurę i nie chcą rezygnować z pysznych kotletów.

Lara Gessler znowu bez ubrań, tym razem zakryła się tylko szlafrokiem. Pozuje bez grama makijażu, odważnie?Lara Gessler znowu bez ubrań, tym razem zakryła się tylko szlafrokiem. Pozuje bez grama makijażu, odważnie?Czytaj dalej

Kanie w roli głównej

Kanie to grzyby, których przed podaniem nie musimy gotować. Dzięki tej właściwości możemy przygotować błyskawiczne i smakowite kotlety. Smak kotletów z kani pamiętamy przede wszystkim z dzieciństwa, gdy na szybko szykowaliśmy je po powrocie z lasu. Wyjątkowo korzystny sezon grzybowy sprawia, że chcemy powrócić do tych chwil i na najbliższy obiad skosztować niesamowicie bogatych w smaku kotletów z kani.

Dzisiaj grzeje:

  1. Z OSTATNIEJ CHWILI: Kancelaria Prezydenta wydała oświadczenie ws. zarażenia wirusem
  2. Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
  3. Biedronka zmienia godziny otwarcia sklepów. Aż trudno uwierzyć, zmiany dotkną też Lidla i Kauflanda

Potrzebujesz:

  • kilka większych, płaskich kapeluszy kani
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • masło klarowane bądź olej
  • sól, pieprz

Kapelusze kani przyrządzamy jak klasyczne kotlety schabowe. Najpierw obtaczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Jeśli lubi grubsza panierkę możemy te czynności wykonać podwójnie. Kanie smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Kotlety z kani możemy serwować identycznie jak schabowe z mięsa - z ziemniaczkami i mizerią. Pełny przepis na to danie wraz z instrukcją krok po kroku znajdziemy na kanale Z Pasją na platformie Youtube.

Najlepsze newsy:

  1. Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał
  2. Uwaga kierowcy, zabierają prawa jazdy na potęgę. Możesz je stracić nie tylko za prędkość
  3. Dantejskie sceny na pokładzie samolotu. Nie mieli wyboru. Świat zobaczył nagranie
  4. Joanna Krupa przypadkiem pokazała kuchnię. Jest ogromne zaskoczenie, spodziewaliśmy się czegoś innego
  5. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  6. Gigantyczna konkurencja dla Lidla i Biedronki? Już zapadła decyzja, są konkrety
  7. Włochy pogrążyły się w żałobie. Nie żyje legenda piłkarskiej Italii, Polacy pamiętają go doskonale

Źródło: onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł