Kapuśniaczki idealnie pasują do barszczu czerwonego.screen z kanału Uwaga Babcia Gotuje/YouTube

Są niezastąpione do barszczu czerwonego. Prosty przepis na obłędne kapuśniaczki

Kapuśniaczki idealnie pasują do domowego barszczu czerwonego. Drożdżowe ciasto z dodatkiem kapusty i grzybów kojarzy się głównie z daniami wigilijnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nimi już teraz. Wbrew pozorom przygotowanie pysznych kapuśniaczków nie jest zbyt trudne.

Kapuśniaczki są wyjątkowymi pasztecikami z ciasta drożdżowego. Można przygotować je z mięsem, ale w obecnym sezonie warto wykorzystać świeże leśne grzyby. Wystarczy tylko połączyć je z podgotowana kiszoną kapustą, aby smak dodatku do barszczu zachwycał smakiem. Co prawda przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga chwili w kuchni, ale z podanego przepisu wyjdzie nam aż 20 kapuśniaczków.

Niestety, potwierdzono smutne doniesienia o Dorocie Gardias. Dziennikarka kocha gotować, dzieliła się nawet egzotycznym przepisemNiestety, potwierdzono smutne doniesienia o Dorocie Gardias. Dziennikarka kocha gotować, dzieliła się nawet egzotycznym przepisemCzytaj dalej

Kapuśniaczki idealne do czerwonego barszczu

Kapuśniaczki będą miłą odmiana dla grzybowo-kapuścianych uszek lub pierogów. Delikatne drożdżowe ciasto z farszem z aromatycznych grzybów i domowej kapusty kiszonej rozpływa się w ustach. Nadzienie kapuśniaczków nie wymaga zbyt wielu przypraw, bo samo w sobie smakuje wybornie. Wierzch pasztecików warto posypać kminkiem lub ulubionymi nasionami i pestkami. Bardzo podobne i apetyczne kapuśniaczki przygotowana na kanale Uwaga Babcia Gotuje na YouTubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Surowy wyrok sądu, Zenek Martyniuk w rozpaczy. Jeszcze niedawno z radością pokazywał swoją luksusową kuchnię
  2. Wielka panika w PKP. Polacy muszą wiedzieć. Służby biją na alarm
  3. Napar z jabłek i liści laurowych ma potężne działanie. Niebywałe, co leczy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 180 g roztopionego masła,
  • 2 jajka plus jedno do posmarowania pasztecików,
  • 1 kg grzybów,
  • 500 g kapusty kiszonej
  • duża cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kminek, sezam lub mak do dekoracji.


Przygotowanie:

Kapustę płuczemy, zalewamy ją wodą i gotujemy ok. godzinę. Odcedzamy, a kiedy wystygnie, odciskamy z niej nadmiar wody i siekamy. Grzyby czyścimy dokładnie z igliwia, płuczemy, suszymy i kroimy ją w kostkę. Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Dodajemy grzyby i smażymy, aż cały płyn odparuje. Na patelnię dorzucamy kapustę i smażymy wszystko ok. 5 minut. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.

Do pokruszonych drożdży dodajemy cukier, mleko i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło, jajka i rozczyn. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, przekładamy je do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy, by miała prostokątny kształt. Wykładamy na nie fars i zwijamy je w roladę, którą kroimy na średnio 3-centymetrowe kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie wierzch pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody. Pieczemy 25 minut w 180°C.

Polacy w euforii, tłumy szturmują Biedronkę. Klienci napełniają koszyki w szaleńczym tempie, równie tanio jeszcze nie byłoPolacy w euforii, tłumy szturmują Biedronkę. Klienci napełniają koszyki w szaleńczym tempie, równie tanio jeszcze nie byłoCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie odwiedzimy rodziny na święta? Wiceminister infrastruktury z niepokojącymi prognozami dot. obostrzeń
  2. Naukowcy zbadali maseczki jednorazowe. Dokonali wstrząsającego odkrycia, mogą być niebezpieczne, trzeba pamiętać o ważnej rzeczy
  3. Poniżona i wyrzucona z restauracji Magda Gessler nie zapomni feralnego dnia do końca życia
  4. Serce 54-latka momentalnie się zatrzymało, wszystko przez uwielbiane cukierki. Niestety, skończyło się tragicznie
  5. Nowa kuchnia Andrzeja Piasecznego jest na ustach wszystkich. Bije na głowę wnętrza innych celebrytów, kolory i styl zachwycają
  6. Zapłacił za jej rachunek, bo zapomniała portfela. Później kobieta zrobiła coś, co wprawiło go w osłupienie

Źródła: styl.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł