Kapuśniakwikimedia/ autor: silar / licencja: CC 03

Absolutny ideał wśród zup, nie nadążysz z dokładkami. Kuroń podał wybitny przepis na kapuśniak z włoskiej kapusty, niesamowita rozkosz

Kapusta to warzywo, które jest nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo aromatyczne. Można z niej stworzyć wiele ciekawych dań, które zachwyca w trakcie spotkań z bliskimi. Kuroń przedstawia przepis na najlepszy kapuśniak, który zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Kapusta słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Co więcej, to warzywo, które można wykorzystać do różnych dań i przyrządzić na mnóstwo sposobów. Jest wyjątkowo aromatyczna i nadaje niesamowitego smaku, który warto wykorzystać w trakcie gotowania zupy. Kuroń pochwalił się przepisem na najlepszy kapuśniak, który jest prawdziwym odkryciem.

Mięso na rosół zalewasz zimną czy gorącą wodą? Jeden sposób jest zdecydowanie gorszy, nigdy nie postępuj podobnieMięso na rosół zalewasz zimną czy gorącą wodą? Jeden sposób jest zdecydowanie gorszy, nigdy nie postępuj podobnieCzytaj dalej

Kapusta i jej wyjątkowe właściwości

Między innymi zapobiega anemii i wpływa bardzo dobrze na naszą krew. Piękne włosy, skóra i paznokcie to również jej zaleta. Warto zwrócić uwagę na to, że podnosi naszą odporność, a w obecnym okresie to nieoceniona pomoc dla naszego organizmu.

Co więcej, kapusta ma bardzo mało kalorii i może być stosowana jako składnik dobrze zbilansowanej diety redukcyjnej. Ze względu na łączenie jej z ciężkostrawnymi produktami, sama kojarzy się ciężkostrawnym warzywem. Nic bardziej mylnego. Nawet osoby z chorą wątrobą mogą spokojnie ja spożywać.

Poza kompletem witamin takich, jak witaminy A, B, K oraz E, jest również źródłem witaminy C. Ma jej w 100 gramach tyle samo, ile cytryna. Warto zwrócić na to uwagę w trakcie komponowania swojego jesiennego jadłospisu, który powinien być oparty o takie właśnie produkty.

Kapuśniak krótka historia

W kuchni polskiej i góralskiej jest to zupa, która znana jest jako kapuśniak. Znana jest również na Słowacji czy Ukrainie. Ma swoich fanów na całym świecie, a w menu znajdziemy ją w każdej restauracji z klasycznym, polskim lub po prostu góralskim jedzeniem.

To klasyk wśród polskich zup, który robi się w domach od pokoleń. Z kiszonej kapusty pojawia się najczęściej w sezonie jesiennym oraz zimowym. Latem czy wiosną przygotowuje się go częściej z kapusty młodej. Klasyczny kapuśniak ma rzeszę fanów, do których należy również znany, polski kucharz, Maciej Kuroń.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najprostszy przepis na chleb z garnka, wymieszaj i piecz. Jeśli narodowa kwarantanna nastanie, nie będziesz musiał iść do piekarni
  2. Wykopał dół na terenie Parku Narodowego. W finał aż trudno uwierzyć
  3. Wypij jedną łyżkę tuż przed śniadaniem, a po paru dniach zobaczysz pierwsze efekty. NIe tylko podnosi odporność, wpływa też na figurę

Maciej Kuroń i jego przepis na klasyczny kapuśniak

Maciej Kuroń prowadzi stronę, na której dzieli się z nami swoimi przepisami i rozwiązaniami na wiele dań, również na te tradycyjne. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na klasyczny kapuśniak, który zachwyci wszystkich. Podobno na jednej dokładce się nie kończy.

Składniki na idealny kapuśniak:

  • 1 środkowa część włoskiej kapusty (około 20 dkg)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 - 2 litrów bulionu drobiowo - wołowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków w kostkę. Następnie szatkujemy pietruszkę oraz marchew, które wrzucamy do bulionu. Gotujemy do uzyskania miękkich warzyw, przyjmuje się, że to około 30 minut. Siekamy drobno czosnek oraz kroimy cebulę na tak zwane talarki.

Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulkę razem z czosnkiem. Po przesmażeniu dodajemy oba produkty do gotującego się bulionu. Gwóźdź programu, a więc kapusta, po wcześniejszym porządkowaniu dorzucana jest pod sam koniec gotowania na nie dłużej niż 10 minut. Warto mieć to na uwadze, żeby się nie rozgotowała.

89-letnia babcia wstaje codziennie o 4:30 i tworzy cudowne ciasta dla biedniejszych. Powód łapie za serce89-letnia babcia wstaje codziennie o 4:30 i tworzy cudowne ciasta dla biedniejszych. Powód łapie za serceCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nagle wprowadzono obowiązkowy test na koronawirusa dla Polaków. Niespodziewanie przykre informacje
  2. Nagranie wszystko potwierdziło. Paweł z "Rolnik szuka żony" postawił na swoim
  3. Chrupiąca i niezwykle aromatyczna surówka z czerwonej kapusty i cukinii. Lekko orientalnego smaku dodają jej ciekawe dodatki
  4. Boli cię czasem głowa? Wypij sok z ogórka, efektem będziesz wniebowzięty
  5. Jajka w zupełnie innym wydaniu, czyli po szkocku. Zaskakujące połączenie smaków, banalne w przygotowaniu
  6. Ważny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Każdy powinien się z nim zapoznać, chodzi o kwarantannę
  7. Regularne sygnały z pobliskiej galaktyki docierają do Ziemi. Jedna z teorii mówi o kosmitach

Źródło: kuron.com

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł