Kapustapixabay.com/ Pavlofox

Gessler wyjawiła, jak robi kiszoną kapustę. Ubolewa nad jedną rzeczą, każdy ją zrozumie

Kapusta jako kiszonka ma fenomenalny wpływ na nasze zdrowie i ogólne funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wiedzieć o sposobach na jej przygotowanie, które zagwarantują smak i utrzymanie jej właściwości. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem.

Kapusta kiszona jest produktem, który warto włączyć do naszej diety. Przede wszystkim jest bardzo smaczna, ale też bardzo zdrowa. W sieci jest mnóstwo przepisów, które podpowiadają, w jaki sposób ją przygotować. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem, który pozwoli nam osiągnąć idealną kapustę. Podzieliła się również przemyśleniami na temat technik, od których dziś się już odchodzi, a o których warto pamiętać przy okazji zabierania się za ten cud natury.

Ważny komunikat dla wszystkich, dziś jest ostatnia szansa na skorzystanie. Dotyczy nie tylko seniorówWażny komunikat dla wszystkich, dziś jest ostatnia szansa na skorzystanie. Dotyczy nie tylko seniorówCzytaj dalej

Kapusta kiszona i jej wpływ na organizm

Kapusta kiszona to nic innego jak szatkowane kapusta, którą poddajemy kiszeniu. Poprzez solenie jej i przygotowanie do fermentacji, docelowo otrzymujemy kiszonkę o niesamowitych właściwościach. Co najważniejsze, ma silny smak oraz cechuje się długą trwałością. To naturalny produkt, który jest samym zdrowiem. Specyficzny smak kiszonki to przede wszystkim efekt rozkładania się cukru zawartego w kapuście poprzez działające na kapustę bakterie. Ten smak zawdzięczamy kwasowi mlekowemu, który powstaje na skutek naturalnej fermentacji właśnie. Kiszonki możemy kupić w sklepach, ale warto spróbować zrobić je samemu.


Kapusta kiszona króluje w polskiej kuchni szczególnie w okresie jesiennym/ zimowym, kiedy to jesteśmy narażeni na wirusy oraz znaczące obniżenie naszej odporności ze względu na szybko zmieniającą się temperaturę. Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, który poprawia pracę naszych jelit, ale i całego organizmu. Warto zadbać więc o to, aby znalazła swoje miejsce w naszej codziennej diecie.


Kiszonki rewelacyjnie sprawdzą się jako składnik diety redukcyjnej, ze względu na swoją, niską kalorykę. Może się wydawać, że kapusta należy do produktów ciężkostrawnych, ale nic bardziej mylnego. To zapewne za sprawą tego, że podajemy ją w towarzystwie kalorycznych, tłustych mięs czy innego rodzaju potraw. Sama w sobie kapusta to nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Na 100 gram ma zaledwie 15 kalorii.


Wspiera nasz układ immunologiczny, nasze wyniki krwi, pracę jelit i całego układu pokarmowego. Jest nośnikiem wielu witamin, których często szukamy w suplementach rożnego rodzaju. Zarówno witaminę C, jaki A, B, E oraz K znajdziemy właśnie w kiszonej kapuście. Poprawia naszą florę bakteryjną i wspiera nasz organizm w walce z zatruciami czy innymi chorobami na podłożu trawiennym.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczym
  2. Duże ograniczenia na polskiej granicy. Na dniach będą kolejne zakazy
  3. Kotlety od Kuronia nie mają sobie równych, kochają je dzieci i dorośli. Ich sekretem jest boska, niepowtarzalna panierka

Magda Gessler zdradza swój sposób na kapustę


Oczywiście jesteśmy w stanie zrobić ją sami w domu z wykorzystaniem białej, zimowej kapusty. Najwięcej mówi się jednak o tej, którą zbieramy po pierwszych przymrozkach, kiedy jest najsłodsza. Warto też pomyśleć o soli z Wieliczki, ponieważ z dodatkiem innej soli kapusta nie da takiego smaku po kiszeniu.


Podstawowym sposobem do stworzenia własnej kapusty kiszonej, jest przede wszystkim poszatkowanie 5 kg kapusty i wymieszanie jej w kamionkowym garnku lub drewnianej beczce, Do tego dodajemy 100 g białej soli, 100 g ziaren kminku oraz 50 g kopru. Do naszej kapusty możemy dodawać również dodatkowe składniki, a między innymi antonówki, listki bobkowe czy ziele angielskie.


Jeśli zdecydujemy się na wybór antonówek, warto pamiętać o tym, żeby były twarde oraz jędrne. Magda Gessler podkreśla, że jeśli są miękkie pod palcem, nie nadają się do kiszenia naszej kapusty. Po wymieszaniu poszatkowanej kapusty z przyprawami oraz dodatkami, odkładamy ją na godzinę. Po tym czasie zaczyna się wydzielanie soków i przechodzimy do procesu, którym jest ubijanie kapusty. Możemy robić to dodatkowym narzędziem takim, jak ubijak lub po prostu ręką.


Kapustę przykrywamy czystym płótnem, które powinno całkowicie zanurzyć się w sokach, które wydzieliły się w trakcie ubijania kapusty. Na tym płótnie kładziemy coś ciężkiego i odstawiamy na trzy dni do miejsca, które powinna mieć około 18°. Przez kolejne trzy dni, co jakiś czas przemieszamy kapustę i ubijamy ją ponownie, aby ciepłe powietrze dostało się na samo dno naczynia. Za każdym razem należy jednak pamiętać o płótnie, które powinno zanurzać się w sokach, a jest to gwarancja, że do naszej kapusty nie dostaną się żadne złe bakterie i kapusta po prostu nam nie spleśnieje.

Płótno należy oczywiście wymieniać na nowe. Po trzech dniach przestawiamy naszą kapustę w chłodne miejsce i trzymamy ją w miejscu, którego temperatura nie przekracza 5°. Od teraz możemy naszą kapustę przechowywać nawet przez rok, ale gotowa do spożycia będzie już po dwóch tygodniach. W dawnych czasach beczki z kapustą sadzało się w jeziorze, co dawało rewelacyjny smak, jednak nad czym nieco ubolewa sama Magda Gessler, my dzisiaj musimy poradzić sobie z przekładaniem kapusty do lodówki.

Sok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościSok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Mateusz Morawiecki nagle przekazał wiadomość dla wszystkich Polaków. Konieczna jest pełna mobilizacja
  2. Zostały tylko 22 dni. Dla zapominalskich kary do 5 tysięcy złotych
  3. Masz ochotę na małe co nieco? Za mniej niż 5 zł zrobisz przepyszny i zdrowy deser bez cukru, przepis jest banalnie prosty
  4. Najszybsze i najlepsze bułki pszenne. Zrobisz je w godzinę i zachwycisz całą rodzinę
  5. Przepis na tanie, łatwe i szybkie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. Idealne na śniadanie, obiad i kolację
  6. Jak uniknąć zachorowania na COVID-19? Specjaliści podają najlepsze metody ochrony
  7. SpaceX ma się czego bać. Konkurencja też pracuje nad przełomową technologią

Źródło: wprost.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł