kapusta zasmażanayoutube/Nat Ura/ fragment

Wyśmienity dodatek do schabowego, który właśnie teraz smakuje najlepiej. Zasmażana młoda kapusta z niezastąpionym składnikiem

Kapusta zasmażania doskonale uzupełnia smak niedzielnego obiadu. Soczysta i gorąca dodaje energii na cały dzień. Warto dodać do niej składnik, który sprawia, że nie zastąpisz jej niczym innym.

Kapusta doskonale łączy się smakiem z naszymi narodowymi potrawami. Młode ziemniaczki, kotlet schabowy i do tego kapusta - to wymarzony obiad po całym dniu pracy. O tej porze roku mamy dostęp do najpyszniejszych, młodych główek kapusty, a jej cena teraz jej najbardziej korzystna. Kapustę powinniśmy jeść bez ograniczeń, jest niskokaloryczna, w 100 gramach jej liści znajdziemy zaledwie 29 kcal. Jeśli jesteś na diecie - dania z kapusty będą dla ciebie wybawieniem. Dodatkowo kapusta posiada właściwości lecznicze, potrafi wyleczyć między innymi kaca czy choroby stawów, a także poprawia wygląd włosów i paznokci. Przygotowaliśmy przepis na doskonałą kapustę zasmażaną w towarzystwie magicznego składnika.

Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy PolskiWstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy PolskiCzytaj dalej

Kapusta zasmażana do niedzielnego obiadu

Potrzebujesz:

  • głowka młodej kapusty zielonej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 gram boczku parzonego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku

Dzisiaj grzeje:

Kapustę kroimy na 4 części i szatkujemy w drobne paski. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy miód - gotujemy pod przykryciem 7-10 minut - mieszając od czasu do czasu. Na nagrzanej patelni smażymy boczek pokrojony w kosteczkę, musi się porządnie zezłocić. Na koniec smażenia dodajemy do niego masło i posypujemy mąką. Gdy już mąka połączy się z mięsem, powoli wlewamy wodę z gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy całość - aż nie będzie żadnych mącznych grudek. Całość wrzucamy do garnka z kapustą, mieszamy ze sobą, a na sam koniec dodajemy pokrojony drobno koperek.

Kapustę zasmażaną możesz podawać samą, ale najlepiej czuje się obok młodych ziemniaczków i domowego kotleta. Dodatek boczku sprawia, że dostajemy porządny zastrzyk energii, a warzywo nabiera głębokiego smaku. Wszystko dzięki tłuszczowi zawartemu w boczku - jest on nośnikiem smaku i zdecydowanie służy naszej kapuście. Przepięknie pokazuje to na swoim kanale na youtubie Nat Ura.

Najlepsze newsy:

Źródło: kwestiasmaku

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł