KapustaKadr z filmu na You Tube zamieszczonego na kanale Smaczny.tv

Babcia podzieliła się sekretnym przepisem na marynowaną kapustę. Znika ze stołu jako pierwsza

Kapusta wykorzystywana jest do wielu dań, jako główny składnik, ale też jako dodatek do dań obiadowych. Jej drogocenne składniki powinny zachęcić nas do włączenia jej do naszej codziennej diety na przykład w formie marynowanej na ostro.

Kapusta to składnik, który króluje szczególnie w czasie jesieni i zimy. Kiszonki mają nieoceniony wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto poznać przepisy, które pozwolą przemycić witaminy składniki odżywcze do naszej codziennej diety.

Delikatnie maślane rogaliki siostry Salomei smakują wybornie dzięki sekretnemu składnikowi. Banalnie prosty przepis, zrobisz w parę chwilDelikatnie maślane rogaliki siostry Salomei smakują wybornie dzięki sekretnemu składnikowi. Banalnie prosty przepis, zrobisz w parę chwilCzytaj dalej

Kapusta i jej drogocenne właściwości

Kapusta to warzywo, które najlepiej sprawdza się w formie surowej, bez obróbki termicznej. Mówi się, że przez nią, kapusta traci te elementy, które są dla nas bardzo cenne i mają korzystny wpływ na nasz organizm.


Kapusta nada się do wielu surówek, sałatek, ale też do zup czy drugich dań. To składnik naprawdę uniwersalny, który poza pysznym smakiem, wspiera funkcjonowanie naszego organizmu od wewnątrz. Przede wszystkim mowa tu o witaminach oraz substancjach odżywczych, które radzą sobie z wieloma schorzeniami oraz infekcjami.


Kolejnym wpływem na nasz organizm jest ten zewnętrzny. Kapusta poprawia kondycję naszych włosów, paznokci czy skóry. Dodatkowo pomaga w leczeniu choroby stawów czy wszelkich guzów. Zapobiega chorobom krwi, takim jak anemia, czy obrzękom.


Kapusta jest również niskokalorycznym składnikiem, który rewelacyjnie sprawdzi się na rożnego rodzaju dietach. Na 100 gram ma zaledwie 40 kcal. Warto zatem szukać sposobów na jej przygotowanie, ponieważ zagwarantuje nam sytość bez wyrzutów sumienia. Jej wpływ jesienią, kiedy nasza odporność wystawiana jest na nieustanną próbę, jest nieoceniona.

Dzisiaj grzeje:

  1. Często się przeziębiasz i łapiesz infekcje? W domu zrobisz syrop na bazie octu jabłkowego, który niesamowicie wzmocni odporność
  2. Wyszła na jaw cała prawda o krzyżu na Giewoncie. Niewiarygodne wieści z Zakopanego
  3. Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na kotlety po lwowsku jest absolutnym hitem

Kapusta marynowana w pikantnej wersji

Składniki:

2kg białej kapusty
4 marchewki
3-4 ząbki czosnku
5 goździków
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1 papryczka chili
10dag cukru
2 łyżki soli
1l wody
100ml oleju słonecznikowego
100ml octu

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem do przygotowania naszej surówki, będzie umycie oraz dokładne posiekanie kapusty. Przygotowaną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz ostrą paprykę kroimy wedle uznania. Mogą być to paski lub plasterki. Całość przekładamy naprzemiennie do naczynia.

Zaraz po przygotowaniu głównych składników, czas na stworzenie marynaty, która pozwoli uzyskać idealny smak całości. To ona również zakwasi naszą potrawę. W tym kroku wykorzystamy cukier, sól, pieprz, goździki oraz liście laurowe, które dodamy do wody i zagotujemy. Wstawiamy wszystko na mały ogień i delikatnie mieszamy. Po ugotowaniu i wstępnym ostudzeniu, dolewamy do przygotowanej mieszanki olej oraz ocet.

Nasza marynata jest już gotowa i możemy przelać ją do miski, w której mamy przygotowane i pokrojone warzywa. Całość należy przykryć ciężkim przedmiotem np. talerzem, który dociążymy czymś jeszcze cięższym. Garnek idealnie się tutaj nada. Odstawiamy to wszystko do lodówki na całą dobę. Po 24 godzinach, nasza surówka będzie gotowa do spożycia.

Możemy przygotowaną mieszankę trzymać w chłodnym miejscu, dzięki czemu surówka będzie długo zdatna do zjedzenia.

Podobny przepis można znaleść na kanale Smaczny.tv na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Na jaw wyszedł największy sekret Beaty Tyszkiewicz, chodzi o jej zdrowie i dietę. Dzięki jedzeniu 2 niezwykle odżywczych warzyw, zyskuje energię na cały dzieńNa jaw wyszedł największy sekret Beaty Tyszkiewicz, chodzi o jej zdrowie i dietę. Dzięki jedzeniu 2 niezwykle odżywczych warzyw, zyskuje energię na cały dzieńCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziś wszedł w życie nowy zakaz obowiązujący wszystkich Polaków. Fatalne wiadomości, należy wiedzieć
  2. Nie kwarantanna zatrzymuje ich w domach. Kary nic nie wnoszą, mieszkańcy powoli załamują ręce
  3. Doskonały na odporność, zwalcza ból i leczy zatoki, a wciąż nie każdy pija go codziennie. Najlepszy syrop przygotujesz w kilka minut
  4. Przepyszne ciasto "Telewizor" zrobisz w niecałe 10 minut, zupełnie bez pieczenia. Słodkie marzenie każdego wielbiciela słodkości
  5. Czy gotujesz rosol na kurczaku? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj genialny trick babć
  6. Od dziś zaczyna obowiązywać ważny zakaz. Wielu Polaków może mieć duże problemy
  7. Niesamowite spotkanie na dnie oceanu. Niezwykle rzadki okaz, naukowcy nie mogli uwierzyć

Źródło: babcineprzepisy.pl

poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł