Kapustawikimedia commons/Ewkaa

Perła kuchni śląskiej, czyli modra kapusta. Wystarczy, że dolejesz odrobię nietypowego napoju, a posmakuje jeszcze lepiej

Kapusta modra jest idealną propozycją na dopełnienie dania obiadowego. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Przedstawiamy ciekawy przepis na odwzorowanie tego klasyka.

Kapusta modra kojarzy się z kuchnią śląską. W tym regionie dodaje się ją do praktycznie większości dań. Jest idealnym dodatkiem do mięsnych propozycji, a w tym do klasycznej, śląskiej rolady, pieczonej kaczki, gęsi czy schabowego.

Kapusta i jej właściwości

Czerwona kapusta, nazywana inaczej modrą, ma w sobie właściwości, które pozwolą nam zadbać o zdrową dietę. Charakteryzuje się charakterystycznym czerwono-fioletowym kolorem. Przede wszystkim ma antyoksydacyjne właściwości. To również skarbnica witamin i minerałów.

Gessler zobaczyła rosół i się załamała. Ze złością chlusnęła w kucharza wodą ze szklankiGessler zobaczyła rosół i się załamała. Ze złością chlusnęła w kucharza wodą ze szklankiCzytaj dalej

Warto jeść kapustę modrą nie tylko ze względu na to, jak wpływa na naszą kondycję zdrowotną, ale też ze względu, że możemy ją jeść bez żadnych ograniczeń. To wyjątkowo niskokaloryczny produkt, który idealnie sprawdzi się w zdrowej diecie. Kapusta wspomoże naszą walkę o zdrową krew, odpowiedni poziom magnezu czy miedzi. To również składnik, który rewelacyjnie wpływa na kondycję naszej skóry, paznokci oraz włosów.

Przyrządzenie prawdziwej, modrej kapusty, która będzie odwzorowaniem klasyki, może wydawać się trudne i czasochłonne. Warto jednak postępować według kilku, podstawowych kroków, a nasza kapusta niczym nie będzie odbiegać od tej, którą podaje się na Śląsku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Perła kuchni śląskiej, czyli modra kapusta. Wystarczy, że dolejesz odrobię nietypowego napoju, a posmakuje jeszcze lepiej
  2. A jednak. Zdecydowali się przedłużyć obostrzenia. Będą utrudnienia. Zagraniczne wieści dla wyjeżdzających
  3. Domowy syrop z marchewki uleczy z kaszlu i usunie flegmę z płuc. Niezwykle skuteczny i tani, posmakuje każdemu

Modra kapusta prawdziwą klasyką prosto ze Śląska

Składniki:

główka czerwonej kapusty
100 g wędzonego boczku
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
ocet winny

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania główki czerwonej kapusty z zewnętrznych liści. Pozostałą część kapusty myjemy dokładnie i szatkujemy na drobne kawałki.

Zalewamy przygotowaną przez nas kapustę trzema szklankami wody. Nim jednak zalejemy nią kapustę, dokładnie solimy. Całość gotujemy razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym do uzyskania półmiękkich konsystencji kapusty.

Jeśli już nasza kapusta wystarczająco zmięknie, odcedzamy ją. Do kapusty dodajemy ocet winny. Ten magiczny składnik podbije smak przygotowanej kapusty i sprawi, że będzie rewelacyjna tak, jak ta prawdziwa, na śląsku. Zaleca się dodanie jednej łyżeczki, ale wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Najlepiej spróbować i w zależności od efektu zwiększyć ilość.

Kroimy cebulę i dodajemy ją do kapusty, a następnie przechodzimy do podsmażania boczku, który wcześniej kroimy w małą kosteczkę. Po przesmażeniu, dodajemy do kapusty razem z tłuszczem, który się wytopił.

Do całości dodajemy przyprawy. Sól, pieprz oraz odrobinę octu na koniec. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i podgrzewamy. Trzymamy na średnim ogniu dosłownie chwilę, nie doprowadzając kapusty do ponownego wrzenia.

Smakowite śniadanie w parę chwil, maślane drożdżówki jak u babci. Posypane kruszonką i niesamowicie pyszneSmakowite śniadanie w parę chwil, maślane drożdżówki jak u babci. Posypane kruszonką i niesamowicie pyszneCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Arcybiskup Głódź pławi się w prawdziwych luksusach. Jego dom to pałac, relacja rolnika odbiera mowę
  2. Internauci w mocnych słowach o Andrzeju i Gienku z "Rolnicy. Podlasie". Nikt się nie spodziewał
  3. Placki ziemniaczane bez smażenia? Smakują jeszcze lepiej niż z patelni, wystarczy zastosować 1 trik
  4. Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farsz
  5. Zdrowa i smaczna surówka z kapusty i marchewki. Dodając 3 łyżeczki chrzanu, niezwykle wzmocnisz swoją odporność
  6. Sytuacja epidemiologiczna w Polsce zaczyna się stabilizować. Dr Grzesiowski wskazuje jeden poważny problem
  7. Mężczyzna stworzył działający miecz świetlny. Fan Gwiezdnych Wojen popisał się niesamowitym wynalazkiem

Źródło: Beszamel SE

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł