Kapustapxhere / licencja: CC 0

Królowa polskich warzyw, jej regularne jedzenie przedłuża życie. Świeża i kiszona - w każdej formie powinna znaleźć się na twoim stole

Kapusta przez specjalistów od żywienia nazywana jest królową warzyw, ponieważ jej ilość jej zastosowań niemal równa się ilości wspaniałych zalet, które posiada. Jedzenie jej regularnie, pomaga w znacznym stopniu poprawić nasze zdrowie przy okazji nie rujnując portfela.

Kapusta zdecydowanie powinna stać się częścią naszej codziennej diety. Specjaliści nie mają wątpliwości co do jej prozdrowotnych właściwości. W jej niepozornych liściach znajdziemy prawdziwe bogactwo witaminy C oraz witamin z grupy B.

Kolejną zaletą kapusty jest jej niskokaloryczność. W 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 29 kcal, co oznacza że możemy się nią zajadać właściwie do woli. Najlepiej w postaci soku bądź jako główny składnik pysznych surówek.

Wszystko szło jak z płatka, ciasto pięknie rosło i nagle stało się płaskie jak placek? Wszystkiemu winien jeden powszechny błądWszystko szło jak z płatka, ciasto pięknie rosło i nagle stało się płaskie jak placek? Wszystkiemu winien jeden powszechny błądCzytaj dalej

Kapusta kiszona czy świeża?

Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta - i taka, i taka sprawdzi się doskonale jako uzupełnienie naszej diety. W świeżej znajdziemy cenne minerały takie jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan oraz wapń.

Jedzenie świeżej kapusty wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz pomaga organizmowi w walce z wszelkiej maści bateriami i wirusami, które są szczególnie teraz dla nas niepożądane.

Kapusta zupełnie niesłusznie posiada opinię warzywa ciężkostrawnego. Najczęściej odnosimy takie wrażenie nie przez samą kapustę, a przez tłuste dodatki jakimi lubimy ją okraszać. Nawet najbardziej zdrowy produkt staje się ciężkostrawny jeśli dodamy do niego górę mięsa oraz tłustego boczku. W rzeczywistości surowa kapusta bardzo pozytywnie działa na pracę układu pokarmowego.

Surowe liście kapusty stosowanie są podczas leczenie dolegliwości takich jak nieżyt żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba wrzodowa. Niektórzy uważają, że przynoszą także ulgę w czasie zaparć oraz zgagi.

Kapustę najlepiej spożywać w postaci surówki bądź wyciskając z niej sok, który ma działanie odtruwające organizm i jej stosowany na przykład podczas leczenie choroby alkoholowej.

Dzisiaj grzeje:

  1. Połącz ocet jabłkowy z chrzanem, imbirem i kilkoma innymi składnikami. Otrzymasz naturalny antybiotyk o silnym działaniu
  2. Polak mieszkający w Szwecji zdradził zaskakującą prawdę na temat skandynawskiego kraju. Czy turyści są bezpieczni w północnoeuropejskim kraju?
  3. Ciasto nie bez powodu nazywane "Szczęściem", smakuje jak czysta radość. Wykonanie jest banalnie proste, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

Kapusta kiszona - słusznie uwielbiany przysmak Polaków

W zbilansowanej diecie najlepiej połączyć spożywanie kapusty surowej i kiszonej. Kiszona kapusta posiada właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a proces kiszenia sprawia, ze zawiera jeszcze więcej witaminy C niż świeża. Zawartość kwasu mlekowego - czyli efektu fermentacji pomaga oczyścić przewód pokarmowy, a w szczególności jelita.

Kiszona kapusta jest przydatna w profilaktyce cukrzycy, a jej systematyczne spożywanie pozwala regulować poziom glukozy we krwi. W czasach, w których coraz więcej osób cierpi na tę przypadłość jest to bezcenna zaleta. Jakby tego było mało, kapusta kiszona posiada cenne przeciwutleniacze, które pozwalają uchronić nasz organizm przed takimi odmianami raka jak: rak jąder, szyjki macicy, prostaty czy piersi.

Niezależnie od formy, w jakiej lubimy ją jadać, kapusta powinna trafiać na nasze stoły jak najczęściej. Tanie i szeroko dostępne warzywo poprawi nasze zdrowie lepiej niż wiele drogich środków promowanych w mediach.

Chcesz uniknąć zawału, udaru i chorób serca? Pij go na zdrowie, najlepiej codziennie i żyj pełnią życiaChcesz uniknąć zawału, udaru i chorób serca? Pij go na zdrowie, najlepiej codziennie i żyj pełnią życiaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Poważne oskarżenie wobec polskiego rządu. Chodzi o testy na koronawirusa, opozycja domaga się pilnej narady
  2. 51-latka urodziła własną wnuczkę. Historia jak z filmu science fiction poruszyła cały świat
  3. Babciny trick sprawi, że ciasto na pierogi zawsze wyjdzie idealne. Korzysta z niego sama Gessler
  4. Wszystko szło jak z płatka, ciasto pięknie rosło i nagle stało się płaskie jak placek? Wszystkiemu winien jeden powszechny błąd
  5. Dodajesz imbir do herbaty? Cudownie, wzmacniasz pracę ważnego narządu
  6. Kiedy odebrała psa z salonu, chciało jej się płakać. Fryzjer okaleczył zwierzę na całe życie, nie chodzi o fryzurę
  7. Robicie jesienią szarlotkę? Z własnych jabłek jest najlepsza

Źródło: medonet / zywienieabc.zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł