Kapusta kiszona według Magdy Gessler jest kupowana w zły sposóbTRICOLORS/East News, zeleno, Getty Images Pro

Gessler wytknęła Polakom błędy podczas robienia zakupów spożywczych. Skrytykowała styl smażenia ryby i kupowanie złej kapusty kiszonej

Kapusta kiszona stała się jednym z produktów, które Polacy kupują lub przygotowują w zły sposób. Magda Gessler nie omieszkała skrytykować swoich krajanów za błędy, popełnianie podczas wigilijnych przygotowań czy zakupów spożywczych. Chodzi między innymi o źle smażone karpie oraz zakupy bez przemyślenia.

Wigilijna kiszona kapusta, czy panierowany smażony karp to dania, które na świątecznym stole pojawiają się praktycznie co roku. Niestety, według Magdy Gessler Polacy popełniają katastrofalne błędy w czasie przygotowań do świąt. W jednym z wywiadów dla Gazety Wyborczej zdradziła jak kupować i przyrządzać świąteczne jedzenie, by było najwyższej jakości.

Kapusta w wiaderku jest sina i bez soku? Wystrzegaj się jej pod każdym względem

Magda Gessler jest ogromną znawczynią polskiej kuchni, więc doskonale zdaje sobie sprawę z metod i praktyk, które stosują Polacy w trakcie przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Restauratorka w swoim stylu punktuje błędy, z którymi często się zmagamy.

GIS pilnie wycofuje, mogą zatruwać potrawy. Natychmiast oddaj do sklepu, jeśli masz je w kuchniGIS pilnie wycofuje, mogą zatruwać potrawy. Natychmiast oddaj do sklepu, jeśli masz je w kuchniCzytaj dalej

- [Polacy - przyp. red.] źle smażą karpia, rzecz jasna! Aż się poci od tłuszczu, sterczą mu ości i śmierdzi mułem. Niestety, to jest koniec świata. Udawanie, że to jakoś smakuje, jest udręką dla całego domu i wszyscy się modlą, żeby wreszcie spłynął ze stołu - mówiła Magda dla Wyborczej.

Nie poprzestała jednak na samej krytyce, ponieważ w dalszej części rozmowy zdradziła jak przygotować go w doskonały sposób. Jej zdaniem podstawą jest zakupienie karpia zatorskiego, który jest krzyżówką karpia węgierskiego, królewskiego oraz trzech innych.

Dzisiaj grzeje:

  1. Można go było znaleźć w apteczkach naszych babć. Niezawodny syrop z szyszek jest jak zastrzyk zdrowia dla osłabionego organizmu
  2. NIK ostrzega: Niepokojący raport znad Morza Bałtyckiego. Najpoważniejsza sytuacja może być nad Zatoką Gdańską
  3. Pierogi inaczej, pokochasz je jeszcze bardziej niż tradycyjne. Wszystko przez niesamowitą chrupkość i rozpływający się w ustach farsz

- Tego karpia można usmażyć tak, że nie ma żadnych ości. Najpierw należy go marynować przez całą noc w glinianym garnku, w soli i płatach cebuli. Potem zanurza się go w jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien dostać lekkiego klapsa, żeby odpadł nadmiar panierki. Następnie trzeba go szybko usmażyć - wyjawiła Magda.

Błędy popełniamy znacznie wcześniej

Warto poświęcić także sporo czasu na wybór odpowiednich produktów już w samym sklepie, w którym ma miejsce równie dużo wpadek. Trzeba mieć pewność, że towary oferowane w markecie są najlepszej jakości, a i tak trzeba je przed gotowaniem spróbować. Magda Gessler wyjaśnia to zagadnienie na przykładzie maku oraz orzechów włoskich do makowca.

- (...) Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że orzechy włoskie mogą być przeterminowane, do makowca dajemy stęchły mak. Napracowaliśmy się jak głupi, a ciasto jest wtedy do wyrzucenia. Maku trzeba spróbować. Jeśli smakuje jak stara oliwa, w ziarnach jest tłuszcz, to możemy się z takim makiem pożegnać - tłumaczyła Gazecie Wyborczej restauratorka.

Kolejnym mankamentem, na który narzekała Magda, jest kapusta kiszona, której zły wybór w sklepie może przesądzić o smaku wielu innych dań. Przede wszystkim należy kupić ją od sprawdzonego i zaufanego sprzedawcy albo, co jest najlepszym wyjściem, samodzielnie ją ukisić.

- Bardzo dużo jest kapusty sinej, chrzczonej octem. Zamiast kapusty wigilijnej wychodzi z niej słodki smak octu. Kapusta sina i bez płynu nadaje się tylko do tego, żeby jej nie kupić. Ja albo kiszę sama, albo dostaję ją u cudownego producenta w Charsznicy. Obecnie trwają poszukiwania jego numeru, bo gdzieś go zgubiłam. I to nie są żarty! - stwierdziła Gessler.

Gwiazda TVN-u uważa, że wigilijne "jedzenie po korek" jest złą praktyką. Tak samo jak przerabianie i wykorzystywanie niezjedzonych potraw na inne potrawy w kolejnych dniach. Stąd warto powstrzymać się od gotowania zbyt wcześnie oraz w za dużych ilościach - istnieje bowiem ryzyko, że mnóstwo żywności wyląduje w śmieciach.

- Większości dań nie należy przerabiać i lepiej też nie przechowywać ryb, gdyż są bardzo wrażliwe. Odpowiednio wcześnie możemy zrobić z karpia rybę faszerowaną lub rybę po grecku – ja dodaję do niego wtedy marchewkę, pietruszkę, pomidory, selera, bakłażana, cukinię i kolendrę. Pozostałe potrawy najlepiej zrobić możliwie późno i naprawdę uważać, żeby nie ugotować tego za dużo - powiedziała Magda Gessler dla Wyborczej.

Mówiono o nim Mówiono o nim "cebula czarownic", tymczasem jest silnym naturalnym antybiotykiem. Ma niebywałe prozdrowotne właściwościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Olaf Lubaszenko wytrwale dąży do zdrowia. Przeszedł niesamowitą metamorfozę
  2. Musiała uciec od męża alkoholika z piątką dzieci. Pani Angelika w końcu odmieniła swoje życie
  3. Makłowicz w końcu zdradził najlepszy przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Lepszego farszu nie można sobie wymarzyć
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Właśnie przypaliłeś ulubiony obiad? Oto triki, które pozwolą Ci go uratować
  6. Koniec, nasi sąsiedzi zakazali hodowli kur klatkowych. A w Polsce wciąż cierpi ponad 41 mln zwierząt
  7. Ponad 1,4 mln osób może dostać częściowy zwrot za paliwo. Jest jeden warunek

Źródło: wiadomosci.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł