

18 Października 2020
Udka pieczone z kapustą wychodzą delikatne, mięciutkie, smakują jak ambrozja. Przepis jest prześwietny
Kapusta jest doskonałym dodatkiem do pieczonych udek z kurczaka. Dzięki niej wychodzą delikatne i mięciutkie - dosłownie same odchodzą od kości. Poniżej prezentujemy doskonały przepis.
Kapusta może być nie tylko kiszona lub w bigosie. Idealnym sposobem wykorzystania zalegającej w lodówce główki kapusty jest przygotowanie poniższych pieczonych udek z kurczaka. Jeśli dbasz o linię, bez problemowo możesz zamienić je na udka z indyka. Niezależnie od tego na jaki rodzaj mięsa padnie twój wybór, zobaczysz, że posiłek będzie przepyszny - mięso będzie tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach.
Kapusta jako dodatek do pieczonych udek spisuje się na medal
Aby nasycić się tym daniem nie potrzebujesz niczego więcej - kurczak z kapustą i dodatkami jest tak sycący, że po obiedzie będziesz musiał iść na drzemkę. Jeśli jednak chcesz rozłożyć sobie przyjemność na więcej posiłków i dodać do kurczaka coś jeszcze, idealnie sprawdzą się najzwyklejsze tłuczone ziemniaki z mlekiem lub śmietaną i masłem. Takie danie wcale nie musi być poprzedzone zupą, ponieważ jest go zbyt dużo.
Dzisiaj grzeje:
- Mamy najcudowniejsze zdjęcie ze ślubu Wojciechowskiej. Podróżniczka często ujawnia kulinarne sekrety odwiedzanych miejsc
- TVN informuje: rząd chce wprowadzić godzinę policyjną dla części kraju. Za granicą jest tragicznie
- Fani wstrzymali oddech, ukochany aktor zmienił się nie do poznania, wygląda jak inny człowiek. Wyznał głęboko skrywany sekret swojej diety
Składniki:
- 12 udek z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg białej kapusty
- 2 marchewki
- Duża łyżka masła
- sól, pieprz
- papryka czerwona
- przecier pomidorowy
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
- Kurczaka osusz i posmaruj masłem zmieszanym z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i suszona papryką słodką. Odstaw go do lodówki na jedną noc.
- Kapustę, marchewkę i cebulę zetrzyj lub poszatkuj na cienkie paseczki. Włóż je do rękawa do pieczenia.
- Na warzywa wyłóż mięso, pomiędzy które należy włożyć kawałki czosnku.
- Zamknij rękaw tak, aby miał sporo luzu.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Włóż kurczaka do piekarnika i piecz przez 45 minut.
- Podawaj gdy jest jeszcze bardzo gorący.
Najlepsze newsy:
- Masowe akcje ściągania opłat za abonament RTV. Mają nowy sposób na dopadnięcie tych, którzy nie płacą
- Czy jesteście za likwidacją KRUS? Niektórzy twierdzą, że jest niepotrzebny
- 90% Polek psuje mizerię robiąc 1 błąd. Ujawniamy "magiczną" sztuczkę babć, dzięki niej smakuje bajecznie
- Pieczenie ciasta "mleczna dziewczyna" trwa tylko 7 minut. Cudowny przepis podbija sieć
- Koniec z Bożym Narodzeniem jakie znamy, pojawiły się nowe wytyczne. Ludzie nie kryją wściekłości
- Już niedługo obostrzenia mogą zostać rozszerzone. Rzecznik rządu zapowiada
- Stan Elżbiety Zapendowskiej już się nie poprawi. Niestety, nie odzyska wzroku
Źródło: babcineprzepisy.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł