Kiszona kapusta według Kuronia jest pysznaYelenaYemchuk, Getty Images, zdjęcie poglądowe

Domowy, najbardziej tradycyjny przepis Kuronia na kiszenie kapusty z sekretnym składnikiem

Kapusta kiszona z przepisu Kuronia zawiera w sobie jeden niecodzienny składnik, który rozgrzeje każdego w nawet najbardziej zimny dzień. Mowa o suszonych papryczkach chilli. Cały przepis jest banalnie prosty i wyjątkowo smaczny.

Kapusta kiszona według Kuronia wcale nie musi być po prostu słona i kwaśna. Do swojego produktu dodaje jeszcze kilka suszonych papryczek chilli, które nadają odpowiedniej pikanterii i ostrości. Każdy smakosz będzie zachwycony prostotą i efektem tego przetworu.

Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minutGołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minutCzytaj dalej

Kapusta kiszona w nowym wydaniu od Kuronia

Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnej ukiszonej kapusty. Najczęściej można spotkać wersję z marchewką, która drobno starta nadaje kapuście odrobiny słodyczy. W poniższej recepturze Kuroń zrezygnował z niej na rzecz innego smaku.

Mowa oczywiście o smaku ostrym, który choć nie jest uwielbiany przez wszystkich, to odpowiednie dopasowanie proporcji daje przyjemny, rozgrzewający efekt. Zamiast wykorzystywania całych papryczek, z powodzeniem można użyć także sproszkowanej wersji.

Receptura Kuronia nie zawiera nic innego poza solą, chilli oraz kapustą. Jest więc w pełni wegetariańska, a proces kiszenia dodaje całości znacznie większych walorów prozdrowotnych niż te warzywa oferują na surowo.

Proces jest banalnie prosty i wymaga kilku chwil pracy. Najwięcej czasu zajmuje samo kiszenie, które wymaga odpowiednich warunków dla optymalnego efektu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pierogi na święta mrozić surowe czy ugotowane? Zdradzamy najlepszy sposób mistrzów kuchni
  2. Nagranie z Tatr jest hitem sieci. Poszli w góry, nagle ściągnęli spodnie i weszli na lód
  3. Witaminowa "petarda" na odporność. Imbir w syropie z cytryną i miodem, najlepszy przepis

Przepis na kiszoną kapustę Kuronia z chilli

Składniki:

  • 2 kg kapusty
  • 200 g soli bez dodatku jodu
  • 4 małe suszone chili lub 2 łyżki sproszkowanej papryczki

Zacznij od dokładnego umycia kapusty. Obierz ją z brzydkich zewnętrznych liści i przetnij ją na ćwiartki. Z każdej z nich pozbądź się głąba, który jest twardy i może wywołać nieprzyjemny gorzki smak.

Posiekaj kapustę w długie paski i usypuj ją warstwami w kamionkowym lub glinianym naczyniu. Każdą z warstw dokładnie ubij drewnianym ubijakiem tak, aby puściła sok, a następnie przesyp sola i posiekaną lub sproszkowaną papryczką.

Zakryj wierzch wypełnionego naczynia obciążonym talerzykiem i odstaw do ukiszenia. Cały proces będzie trwał około tygodnie w temperaturze pokojowej, a im chłodniej, tym fermentacja wydłuży się.

Ukiszona kapustę można przechowywać w lodówce do maksymalnie dwóch tygodni. Smacznego.

Najłatwiejszy przepis na domowe ciasto cytrynowe o obłędnym aromacie. Zjesz całą blachę od razu, bo jest najpyszniejszeNajłatwiejszy przepis na domowe ciasto cytrynowe o obłędnym aromacie. Zjesz całą blachę od razu, bo jest najpyszniejszeCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Moskwa: Pożar szpitala covidowego. Chmura dymu nad budynkiem. Wyciekło nagranie
  2. Aleksandra Kwaśniewska pokazała urocze zdjęcie z dzieciństwa. Fani wskazują na podobieństwo do taty
  3. Gessler sprzedaje ogórki kiszone z najlepszego przepisu, kupisz? Wiadomo ile chce za słoik
  4. Komunikat z rządu dotyczący dalszego funkcjonowania godzin dla seniorów w sklepach spożywczych. Nie wszyscy będą zadowoleni
  5. Syrop z pietruszki czyści tętnice jak odkurzacz. Efekty kuracji odczujesz już po 20 dniach
  6. Różal zarzuca Świerzyńskiemu, że porzucił chorego konia. "Złotówki na jego leczenie nie przeznaczył"
  7. Rząd kupił dla ARiMR 100 luksusowych aut. Trudno uwierzyć, ile kosztowały

Źródło: kuron.com.p

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł