KapustaYoutube/Na Szlaku Smaku z POLOmarketem/ kadr z materiału

Wystarczy dodać do kapusty boczek i marchewkę, smak cię zaskoczy. Idealny pomysł na szybki obiad dla zabieganych

Kapusta to jedno z najmniej kalorycznych warzyw, a do tego pełne witamin i wartości odżywczych. Warto wprowadzić ją do codziennej diety. Jak się okazuje, rewelacyjnie komponuje się z marchewką oraz boczkiem, co może pełnić formę szybkiego obiadu dla zabieganych.

Kapusta znana jest ze swojego wpływu na nasz organizm. Przede wszystkim jest źródłem witamin, ale i radzi sobie rewelacyjnie z wieloma chorobami. To warzywo, które ma bardzo mało kalorii, a więc chętnie przemyca się je w dietach redukcyjnych czy prozdrowotnych. Zdarza się, że mówi się o kapuście w kontekście posiłków ciężkostrawnych. Nic bardziej mylnego. Jedynie występuje w towarzystwie cięższych produktów, ale sama w sobie jest esencją zdrowia i lekkości. Przedstawiamy wam przepis na pyszne danie z wykorzystaniem kapusty, ale i marchewki oraz boczku. Smak zachwyci każdego.

3 razy dziennie wypij dokładnie łyżeczkę soku z imbiru. Pozbędziesz się wstydliwej dolegliwości i niesamowicie poprawisz odporność3 razy dziennie wypij dokładnie łyżeczkę soku z imbiru. Pozbędziesz się wstydliwej dolegliwości i niesamowicie poprawisz odpornośćCzytaj dalej

Kapusta to warzywo pełne prozdrowotnych właściwości

Warto zwrócić uwagę na to, że w 100 gramach kapusty mamy niespełna 40 kalorii. Znajdziemy w niej tyle witaminy C, ile ma w sobie cytryna. Co więcej, to również źródło witaminy B, A, E oraz K. Do jej największych skarbów zalicza się również wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy czy potas. Najwięcej tych wartości odżywczych jest w zewnętrznych liściach kapusty, a więc warto posiekać je i traktować jako dodatek do zup czy surówek.

Zaleca się spożywanie kapusty przez cały rok, ale szczególnie okres jesienny sprzyja temu, żeby sięgać po nią częściej niż zwykle. Są różne sposoby na jej konsumowanie. Możemy dodawać ją do potraw, ale i pić soki z kapusty, które są potężną bombą witaminową. Każdy znajdzie rozwiązanie idealne dla siebie, a dzięki temu wspomoże swój organizm w walce z wirusami i chorobami. Pamiętajmy, że jesień oraz zima to chłodny okres, który powoduje u nas różnego rodzaju infekcje. Warto zatem zadbać o podaż warzyw czy owoców w diecie.

Dzisiaj grzeje:

  1. 14-letni kucharz z MasterChef Junior nie żyje, niestety przegrał walkę z rakiem. Amerykańscy fani są zdruzgotani smutnymi doniesieniami
  2. Wstrzymują loty, linia lotnicza bankrutuje. Latało nią z Polski tysiące pasażerów
  3. Najlepszy trick na soczyste schabowe, szybszy i skuteczniejszy niż moczenie w mleku. Potrzebujesz jedynie większej miseczki, nieprawdopodobny smak

Przepis na kapustę białą z boczkiem oraz marchewką

Składniki:

1 kg kapusty białej
1 por (biała część)
1 marchewka
10 dag boczku wędzonego
1 pęczek koperku
2 łyżki smalcu
sok z cytryny
sól
pieprz biały

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od wybrania naszego boczku i pokrojenia go dokładnie w kostkę. Następnie należy przesmażyć go na przygotowanym na patelni smalcu. Najlepiej przesmażyć boczek na chrupkie skwarki.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie głównego składnika naszej potrawy - kapusty. Należy dokładnie ją poszatkować i na koniec dodać płaską łyżkę soli. Mieszamy całość i pozostawiamy na około 30 minut.

Po tym, jak nasza kapusta odleży już pół godziny w naczyniu, należy odcisnąć ją w taki sposób, żeby pozbyć się zebranej wody, która puści po dodaniu soli.

Na pozostałym po boczku smalcu należy zeszklić por. Siekamy go dokładnie i dorzucamy na patelnię. Następnie bierzemy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Przygotowaną w ten sposób marchew wrzucamy na patelnię do smażącego się pora.

Następnym krokiem będzie dodanie kapusty wraz z dwoma łyżkami wody. Mieszamy całość i dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie dorzucamy przygotowany wcześniej boczek oraz świeży koperek. Przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. W zależności od upodobań i smakowych preferencji dodajemy do potrawy to, czego nam osobiście brakuje.

Nasze danie możemy podawać solo, ale również jako dodatek do potraw mięsnych. Sprawdzi się rewelacyjnie jako dodatkowa porcja na talerzu, która będzie nie tylko smaczna, ale posłuży jako bomba witaminowa z uwagi na właściwości kapusty.

Zdjęcie z artykułu pochodzi z filmu młoda kapusta z boczkiem na kanale Na Szlaku Smaku z POLOmarketem na platformie YouTube.

Absolutny hit na przyjęciach, urodzinach i podwieczorkach. Ciasto smakujące jak batonik 3-BIT pokochają dzieci i dorośli, smak nie do pobiciaAbsolutny hit na przyjęciach, urodzinach i podwieczorkach. Ciasto smakujące jak batonik 3-BIT pokochają dzieci i dorośli, smak nie do pobiciaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Siedem chorób, które można wyczytać z dłoni. Mówią wiele o naszym stanie zdrowia
  2. Pamiętacie Nel z “Pustyni i w puszczy”? Karolina Sawka wyrosła na piękną kobietę, internauci są pod wrażeniem
  3. Ma ogrom prozdrowotnych właściwości. Sekielski wyjawił przepis na najlepszą zupę buraczaną
  4. Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak
  5. Najłatwiejszy przepis na chleb z garnka. Zrobisz go w kilka chwil, a potem będziesz się cieszył domowym pieczywem
  6. Tak żyje Świerzyński. Własna stadnina, dorożki na każdą okazję i wielki jacht. Wypożyczenie bryczki do ślubu kosztuje krocie
  7. Niestosowne słowa fanki na temat “Rolnik szuka żony”. Manowska dała jej popalić, bezpośrednia do bólu

Źródło: winiary.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł