KapustaARKADIUSZ ZIOLEK/East News; Piotr Molecki/East News

Lewandowska zdradziła przepis na ulubione wigilijne danie męża. Niestety, Robert nie wróci do Polski na wieczerzę wigilijną

Kapusta z grzybami to jedna z podstawowych potraw, którą przyrządzamy na kolację wigilijną. To przede wszystkim doskonały farsz do aromatycznych krokietów, ale też rewelacyjny dodatek do smakowitego karpia. Anna Lewandowska podzieliła się przepisem, który należy do ulubionych jej męża Roberta. Niestety ze względu na decyzję klubu piłkarskiego Bayernu Monachium, w którym Lewandowski gra, sportowiec będzie musiał zjeść Wigilię poza granicami naszego kraju, w Niemczech.

Kapusta z grzybami króluje w naszych domach podczas Bożego Narodzenia. To jedna z 12 klasycznych potraw, których nie może zabraknąć przy rodzinnych spotkaniach. Poza aromatycznym bigosem, pysznym karpiem czy śledzikiem w occie, należy znaleźć miejsce na aromatyczną kapustę, która co roku podbija serca wszystkich smakoszy przy stole.

Anna Lewandowska znana jest ze swojego zdrowego podejścia do sportu oraz świadomego żywienia. Od lat dzieli się przepisami kulinarnymi, które nieraz chwalił jej mąż, Robert Lewandowski. W tym roku przyjdzie mu skosztować smakowitych potraw wigilijnych poza granicami naszego kraju. Bayern Monachium poinformował swoich piłkarzy o najnowszych zasadach. Chodzi o powrót do rodzinnych krajów, które są na liście wysokiego ryzyka związanego z pandemią koronawirusa. Powroty zostały przez klub bezwzględnie wstrzymane. Wśród wymienionych krajów znalazła się Polska, co oznacza, że Robert Lewandowski nie spędzi świąt w rodzinnych stronach.

Kapusta z grzybami to prosty przepis, który przygotujemy z wyprzedzeniem

Przepis Anny Lewandowskiej jest wyjątkowo prosty. Najwięcej czasu potrwa namoczenie grzybów, jednak jeśli ten etap będzie już za nami, zrobienie całej potrawa zajmie nam jedynie 45 minut. Kapusty z grzybami nie może zabraknąć przy wigilijnym stole, a najlepiej smakuje przygotowana około 3 dni przed świętami. Jest to zatem idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych przygotowań.

Najlepiej przygotować z wyprzedzeniem sałatki czy śledzie, które potrzebują kilku dni na przegryzienie się wszystkich składników, co zagwarantuje perfekcyjny smak. Dodatkowo ta sama zasada dotyczy słodkich wypieków, a szczególnie staropolskiego piernika lub pierniczków, które mogą leżeć w naszej kuchni przez długi czas. Podajemy przepis na kapustę, która nie ma sobie równych.

Tajemnice kuchni Watykanu. Jadłospisy Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka znacząco się różniłyTajemnice kuchni Watykanu. Jadłospisy Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka znacząco się różniłyCzytaj dalej

Przepis na kapustę Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych borowików
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie wigilijnej kapusty z grzybami rozpoczynamy od moczenia suszonych grzybów przez całą noc. Po tym czasie gotujemy je przez około 25 minut do miękkości. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki.

Kapustę szatkujemy i dodajemy do wywaru po grzybach. Gotujemy ją przez około 20 minut.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czekamy na ostatni etap gotowania się kapusty i dodajemy do niej startą marchew.

Cebulkę obieramy, szatkujemy na drobno i dusimy na klarowanym maśle. Po zeszkleniu się cebulki dodajemy ją do kapusty razem z grzybami.

Całość doprawiamy do smaku wedle uznania. Warto wykorzystać przygotowany farsz do przyrządzenia aromatycznych krokietów. Przypominamy przepis na doskonałe naleśniki, które idealnie sprawdzą się jako baza tej klasycznej, wigilijnej potrawy. Znajdziecie go w tym artykule. Jeśli chcielibyście podać najbliższym krokiety w dwóch wydaniach, tutaj pisaliśmy o tym, jak przygotować farsz mięsny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl; bundesliga.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł