Bigoswikimedia/ autor: Mario Carvajal / licencja: CC 2.0

Bigos w 30 minut, nie żartujemy - sam się przekonaj. Polacy pokochali błyskawiczny przepis, prawdziwy smakołyk

To już powoli ten czas, gdy kapusta powoli zmienia się w apetyczny bigos. Oczywiście na Święta przyrządzimy go według tradycji - przez 2 dni, ale dziś czas na błyskawiczną wersję, którą z pewnością pokochacie.

O tej porze roku, kapusta gości na naszych stołach bez ustanku. Uwielbiamy jadać ją na przykład w postaci cudownej surówki oraz wybornych gołąbków. Wdzięczne warzywo posiada tak wiele zalet, że Polacy znaleźli dziesiątki sposobów, aby je przygotować z należytym szacunkiem. Bigos jest jedną z najlepszych potraw, jakie możemy skosztować dzięki tej pomysłowości.

W pudełku po pizzy leżało malutkie dziecko, a przy nim łamiący serce list. Dalsze losy bobasa odbierają mowęW pudełku po pizzy leżało malutkie dziecko, a przy nim łamiący serce list. Dalsze losy bobasa odbierają mowęCzytaj dalej

Kapusta - najlepsze wśród warzyw

Niestety smakowity bigos posiada jedną znaczącą wadę. Bywa bardzo pracochłonny i jeśli akurat najdzie nas na niego ochota, ciężko tradycyjnymi sposobami wyczarować go na szybko. Ale my znamy recepturę, która raz na zawsze rozprawi się z tym problemem.

Nie da się ukryć, że bigos jest klasyką królującą na rodzimych stołach. Takiemu przysmakowi nie sposób się oprzeć. Jednak nawet przysmak, który uwielbiamy można nieco unowocześnić. I tak powstał bigos w 30 minut - rewolucja w kuchni.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dolej łyżkę podczas wyrabiania kotletów mielonych, wyrosną puszyste i soczyste. Rewolucyjny sposób onieśmiela prostotą
  2. Śnieg i mróz uderzą w Polskę. Wiemy kiedy, zostało bardzo mało czasu
  3. Klasyka w najlepszym wydaniu, ukochana surówka Polaków na bazie czerwonej kapusty. Nic nie prezentuje się na stole dostojniej

Potrzebujesz:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • pół kg boczku wędzonego
  • 2 garście grzybów suszonych
  • liść laurowy
  • przecier pomidorowy
  • ziele angielskie
  • odrobina przyprawy typu Kucharek
  • masło
  • majeranek

Kapustę kiszoną przygotowujemy poprzez przepłukanie. Następnie należy ją pokroić i włożyć do garnka i ponownie zalać wodą. Suszone grzyby również płuczemy i wrzucamy do kapusty wraz z zielem angielskich oraz liściem laurowym. Całość gotujemy na średnim ogniu.

Kiełbasę oraz boczek kroimy w podobnej wielkości kostkę i smażymy na maśle. Gdy będą pięknie zarumienione, a kapusta w garnku zmięknie - wrzucamy mięso do garnka. Całość doprawiamy do smaku przyprawami oraz przecierem pomidorowym. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Bigos można jeść od razu z kromką chleba, bądź poczekać dzień - wtedy nabierze pełni smaku.

Sposób naszych babć na elastyczne ciasto na pierogi. Zawsze dodawały jedną łyżkę przed wyrobieniem, wychodziły jak marzenieSposób naszych babć na elastyczne ciasto na pierogi. Zawsze dodawały jedną łyżkę przed wyrobieniem, wychodziły jak marzenieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pojedziesz do lasu na grzyby, możesz wrócić z grzywną 500 zł. Na grzybiarzy czekają niemałe kary
  2. Fani oniemieli po wyznaniu. Szczena z "Chłopaków do wzięcia" zdradził wstydliwy sekret
  3. Niedoceniony skarb, prawdziwie drogocenny eliksir zdrowia i młodości. Wystarczy sok z jednego ziemniaka dziennie, by poczuć niebywałą różnicę
  4. Przepyszne ciasto ze zdjęcia zrobisz w 15 minut, bez pieczenia i stania z zegarkiem w ręku. Znajomi od razu poproszą o przepis
  5. Ewa Wachowicz pokazała prześliczną córkę. Czy zobaczymy ją niebawem w programie kulinarnym?
  6. Profesor Simon komentuje sytuację w kraju. Bardzo mocne słowa i pilny apel eksperta
  7. Mateusz Morawiecki nagle podjął zadziwiającą decyzję. Chodzi o wszystkich Polaków, gigantyczne zmiany

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł