Kapusta i uciążliwe wzdęciaPixabay / krzys16

Jak gotować kapustę, by zminimalizować wzdęcia? Zastosuj się do 4 porad

Nie da się ukryć, że w trakcie świąt Bożego Narodzenia kapusta gra główną rolę na naszych stołach. Wykorzystujemy ją w pierogach, bigosie i innych wybornych potrawach. Niefortunnie, kapusta potrafi przyprawić nas o niemiłe doznania, jakimi są wzdęcia. Unikniemy ich, zmniejszając ilość tłuszczu oraz stawiając na dodatki takie jak kminek, goździki i inne przyprawy.

Smakowita kapusta niejednokrotnie przyprawiała nas o zachwyt. Jej smak często na długo pozostaje w pamięci. Jednak równie często zapamiętujemy dokuczliwe wzdęcia. Na szczęście możemy im zapobiec. Wystarczy zastosować się do czterech kulinarnych wskazówek.

Kapusta i uciążliwe wzdęcia

Kapusta jest jednym z najważniejszych produktów naszej rodzimej kuchni. Podczas świąt Bożego Narodzenia jadamy jej jeszcze więcej. Przedstawialiśmy wiele przepisów na rozmaite potrawy. Godna uwagi jest kapusta z grochem. Warto również sięgnąć po jej odsłonę z grzybami. Dziś przyjrzymy się mankamentowi potraw, który dotyczy dań na bazie kiszonej kapusty.

Kapusta bardzo często wywołuje wzdęcia. Z pewnością nie można ich uznać za coś przyjemnego i mogą one popsuć całą przyjemność płynącą z jedzenia. Okazuje się, że w prosty sposób możemy sprawić, że kapusta nie będzie się przyczyniała do takiego stanu rzeczy.

Jeżeli obawiasz się, że kapusta zaowocuje wzdęciami u świątecznych gości, wówczas warto wzbogacić ją o dodatki, które większość smakoszy ma we własnej kuchni. Pierwszym z nich jest niezawodny kminek. Cechuje się on niezwykłą skutecznością.

Gessler zdradziła, co pojawi się na jej wigilijnym stole. Spędzi święta w niezwykłym miejscuGessler zdradziła, co pojawi się na jej wigilijnym stole. Spędzi święta w niezwykłym miejscuCzytaj dalej

Kapusta wzbogacona o kminek będzie przyczyniała się do mniejszych wzdęć. Łagodzi on nieprzyjemne efekty zajadania świątecznych potraw. Właśnie dlatego często gości on w tego typu daniach. Jednak możemy postawić na inne dodatki.

Smakowita kapusta bywa pokusą, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Wzdęcia przestana być problemem, jeżeli wzbogacimy ją o kilka goździków. Je również można zastać w niektórych przepisach na bigos. Co jeszcze zniweluje wzdęcia?

Dania z kapusty trzeba zawsze odpowiednio doprawić. Okazuje się, że część z przypraw może nam pomóc w uniknięciu wzdęć. Najlepiej w tym zadaniu sprawdzają się dodatki takie jak anyż, majeranek, oregano, liście laurowe, imbir oraz cząber.

Jeśli kapusta powoduje wzdęcia, wówczas winny może być nadmiar tłuszczu. Jeżeli nasze danie będzie zbytnio w niego obfitowało, możemy spodziewać się nawet uciążliwego zaparcia. W związku z tym lepiej dbać o to, by nasza kapusta nie była zbyt tłusta.

Nie da się ukryć, że powyższe wskazówki mogą się przydać podczas przygotowywania świątecznych potraw. Brak efektów ubocznych w postaci wzdęć jest zawsze mile widziany. Goście będą jeszcze chętniej zajadać przyrządzone przez nas specjały.

Następny artykuł