

21 Grudnia 2020
Jak gotować kapustę, by zminimalizować wzdęcia? Zastosuj się do 4 porad
Nie da się ukryć, że w trakcie świąt Bożego Narodzenia kapusta gra główną rolę na naszych stołach. Wykorzystujemy ją w pierogach, bigosie i innych wybornych potrawach. Niefortunnie, kapusta potrafi przyprawić nas o niemiłe doznania, jakimi są wzdęcia. Unikniemy ich, zmniejszając ilość tłuszczu oraz stawiając na dodatki takie jak kminek, goździki i inne przyprawy.
Smakowita kapusta niejednokrotnie przyprawiała nas o zachwyt. Jej smak często na długo pozostaje w pamięci. Jednak równie często zapamiętujemy dokuczliwe wzdęcia. Na szczęście możemy im zapobiec. Wystarczy zastosować się do czterech kulinarnych wskazówek.
Kapusta i uciążliwe wzdęcia
Kapusta jest jednym z najważniejszych produktów naszej rodzimej kuchni. Podczas świąt Bożego Narodzenia jadamy jej jeszcze więcej. Przedstawialiśmy wiele przepisów na rozmaite potrawy. Godna uwagi jest kapusta z grochem. Warto również sięgnąć po jej odsłonę z grzybami. Dziś przyjrzymy się mankamentowi potraw, który dotyczy dań na bazie kiszonej kapusty.
Kapusta bardzo często wywołuje wzdęcia. Z pewnością nie można ich uznać za coś przyjemnego i mogą one popsuć całą przyjemność płynącą z jedzenia. Okazuje się, że w prosty sposób możemy sprawić, że kapusta nie będzie się przyczyniała do takiego stanu rzeczy.
Jeżeli obawiasz się, że kapusta zaowocuje wzdęciami u świątecznych gości, wówczas warto wzbogacić ją o dodatki, które większość smakoszy ma we własnej kuchni. Pierwszym z nich jest niezawodny kminek. Cechuje się on niezwykłą skutecznością.
Kapusta wzbogacona o kminek będzie przyczyniała się do mniejszych wzdęć. Łagodzi on nieprzyjemne efekty zajadania świątecznych potraw. Właśnie dlatego często gości on w tego typu daniach. Jednak możemy postawić na inne dodatki.
Co zrobić kiedy kapusta wywołuje wzdęcia?
Smakowita kapusta bywa pokusą, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Wzdęcia przestana być problemem, jeżeli wzbogacimy ją o kilka goździków. Je również można zastać w niektórych przepisach na bigos. Co jeszcze zniweluje wzdęcia?
Dania z kapusty trzeba zawsze odpowiednio doprawić. Okazuje się, że część z przypraw może nam pomóc w uniknięciu wzdęć. Najlepiej w tym zadaniu sprawdzają się dodatki takie jak anyż, majeranek, oregano, liście laurowe, imbir oraz cząber.
Jeśli kapusta powoduje wzdęcia, wówczas winny może być nadmiar tłuszczu. Jeżeli nasze danie będzie zbytnio w niego obfitowało, możemy spodziewać się nawet uciążliwego zaparcia. W związku z tym lepiej dbać o to, by nasza kapusta nie była zbyt tłusta.
Nie da się ukryć, że powyższe wskazówki mogą się przydać podczas przygotowywania świątecznych potraw. Brak efektów ubocznych w postaci wzdęć jest zawsze mile widziany. Goście będą jeszcze chętniej zajadać przyrządzone przez nas specjały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Jak usmażyć rybę, aby się nie rozpadła. 1 sposób bije na głowę wszystkie inne
- Zdradziły przepis na obłędy piernik, robią go od 60 lat. Cudownie pachnący i oblany czekoladą
- Zaczęło się. Lidl i Biedronka prześcigają się w przedświątecznych ofertach, hitem karp
Źródło: Styl