Kapusta kiszona z żurawinąPixabay / 4174332

Staropolski przepis na kapustę kiszoną z żurawiną ma powalające zalety. Samo zdrowie na talerzu

Smakowita kapusta możne mieć wiele najróżniejszych zastosowań w kulinariach. Sposobów na jej przygotowanie jest multum, jednak prym w polskiej kuchni wiedzie kapusta w kiszonej odsłonie. Tym razem przygotujemy ją z dodatkiem żurawiny.

Nie da się ukryć, że kapusta kiszona jest niezwykle pysznym dodatkiem do wielu dań. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy chętnie spałaszowaliby taki frykas. Już teraz przekonaj się jak wykonać w domowym zaciszu kapustę kiszoną z żurawiną. Staropolski przepis nie ma sobie równych.

Ostrzeżenie: jutro zaczną dotkliwie blokować wjazdy i wyjazdy, sparaliżują ulice, może być problem ze zrobieniem zakupów spożywczychOstrzeżenie: jutro zaczną dotkliwie blokować wjazdy i wyjazdy, sparaliżują ulice, może być problem ze zrobieniem zakupów spożywczychCzytaj dalej

Kapusta kiszona według dawnej receptury

Kiszona kapusta jest absolutnym kulinarnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Idealnie sprawdza się zarówno jako niezależna przekąska jak i urozmaicenie wielu potraw. Przepisy na jej wykonanie różnią się w każdym domu. Ten na kapustę kiszoną z żurawiną sięga staropolskiej tradycji.

Wyborna kapusta kiszona w tej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Jej smak potrafi przyprawić o zachwyt i ciężko przejść obok niego obojętnie. Kapusta kiszona z żurawiną momentalnie znika z talerzy.

Kapusta kiszona, do której zwykliśmy przywyknąć, przeważnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Staropolska receptura nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 3 kg kapusty
  • 100 g marchwi
  • 100 g żurawiny
  • 15 g cukru
  • 75 g soli
  • 10 g nasion kopru
  • 8 liści laurowych
  • 5 g pieprzu mielonego

Dzisiaj grzeje:

  1. Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Rozgrzewający przysmak zachwyci każdego
  2. Coraz więcej ofiar śmiertelnych. Potężny żywioł uderzył. Za granicą trwa walka o życie i ewakuacja mieszkańców
  3. Krzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacją

Kapusta kiszona jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Na początku przygotowań, kapusta musi zostać pozbawiona wierzchnich liści. Następnie kroimy ją na połówki. Po wycięciu głąba drobno ją siekamy. Marchew starannie szorujemy, najlepiej wykorzystać do tego szczotkę. Obieramy ją i ścieramy na tarce o małych oczkach.

Żurawinę dokładnie myjemy i osuszany, przy użyciu ręczników papierowych. Rozdrobnioną kapustę i marchew umieszczamy w sporej misce. Dodajemy do nich cukier, sól, nasiona kopru oraz mielony pieprz. Całość starannie mieszamy i ugniatamy. Kapusta powinna uwolnić sok.

Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści laurowych. Mieszankę z kapustą przekładamy na zmianę z warstwami żurawiny i resztą liści laurowych. Całość ubijamy przy użyciu tłuczka. Dzięki temu kapusta puści jeszcze więcej soku.

Garnek przykrywamy pokrywką i kładziemy na niej obciążnik. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na 3 dni. Kiedy ten czas już upłynie na powierzchni kapusty powinna wystąpić piana. Zdejmujemy pokrywkę z garnka i nakłuwamy kapustę przy użyciu rączki drewnianej łyżki. Kapustę pozostawiamy na jeszcze jeden dzień.

Kiedy nasza kapusta będzie już gotowa, wówczas przekładamy ją do wyparzonych słoików i lekko ubijamy. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu. Kapusta w tym wydaniu z pewnością spotka się z przychylnymi opiniami.

Pilnie rozdzwonią się telefony do Polaków. Kwarantanna dla każdego, kto dostanie wiadomość i zakaz wychodzenia z domu, nawet po zakupy spożywczePilnie rozdzwonią się telefony do Polaków. Kwarantanna dla każdego, kto dostanie wiadomość i zakaz wychodzenia z domu, nawet po zakupy spożywczeCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wspaniałe wieści dla kierowców tankujących ON. Na stacji czeka cię niespodzianka
  2. Kary nawet do 1500 złotych. Wystarczy, że kierowca zapomni o jednym
  3. Przez wielu uważany jest za chwast. Tymczasem niesamowicie podkręca smak niedzielnego rosołu
  4. Dziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalna
  5. Najlepszy syrop przed snem, ukoi nerwy i zapewni ci spokojną noc. Wystarczą jedynie 3 składniki
  6. Najnowsze wyniki badań. Prosta metoda, która chroni przed koronawirusem lepiej niż maseczki?
  7. Jakimowicz wpadł w furię po ostatnim "Dzień dobry TVN". "Żeby księdza pobić?", kuriozalne zarzuty

Źródło: Beszamel

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł