

16 Października 2020
Zdrowszy niż woda spod ogórków kiszonych i sok z kapusty razem wzięte przepis na kapuśniak Kuronia. Prościej i lepiej nie da się ugotować
Kapusta kiszona odgrywa ważną rolę w rodzimej kuchni. Już teraz przekonaj się jak w prosty sposób przygotować na jej bazie niezapomniany kapuśniak. Domownicy z pewnością go pokochają. Takiemu specjałowi nie oprą się nawet najbardziej wybredni smakosze.
Niejednokrotnie dania, w których skład wchodzi kapusta kiszona, przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem warto postawić na niezwykle zdrowy i pyszny kapuśniak. Ciężko uwierzyć, że przepis na ten specjał może być tak banalny.
Kapusta kiszona jeszcze nigdy nie była tak dobra
Nie da się ukryć, że kapusta kiszona bezpośrednio kojarzy się z potrawami kuchni polskiej. Często robimy z niej farsz na pierogi lub dodajemy ją do kotletów schabowych. Jakub Kuroń na swojej stronie internetowej przestawił przepis na obłędny kapuśniak. Taka zupa idealnie sprawdzi się w okresie jesieni. Zwłaszcza, że jest zdrowsza od soku z kapusty i wody po ogórkach kiszonych. jakie składniki będą nam potrzebne?
- 400 g żeberek wieprzowych
- 30 ml oleju
- cebula
- por
- 4 ząbki czosnku
- 15 g suszonego majeranku
- 2 g kminku
- 3 marchewki
- pietruszka
- seler
- 4 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 l wody
- 4 ziemniaki
- 300 g kiszonej kapusty
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Dzisiaj grzeje:
- Ujawniono ukryty cel godzin dla seniorów. Powód daje do myślenia
- Wszystko wyszło na jaw. Zdradził ile zarobił na bonach turystycznych. Kwota przyprawia o zawrót głowy
- Ekspresowe i nieziemsko pyszne ciasto, na którego punkcie oszalał cały świat. Wszystkie składniki masz pod ręką
Kapusta kiszona w wyjątkowym wydaniu
Na początku żeberka dzielimy na kawałki. Przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka. Siekamy cebulę i por. Podsmażamy je na rozgrzanym tłuszczu. Powinny się zeszklić, wówczas dodajemy wyciśnięty czosnek, majeranek oraz kminek. Po wymieszaniu odstawiamy na bok. W garnku z żeberkami umieszczamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę oraz seler. Wszystko wzbogacamy o ziele angielskie, liście laurowe i wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kontynuujemy gotowanie przez 15 minut. Po tym czasie w zupie umieszczamy wcześniej przesmażoną mieszankę. Kapusta kiszona powinna być pokrojona. Ją również dodajemy do naszego wywaru. Całość gotujemy przez 30 minut. Ogień wciąż powinien być mały. Na koniec doprawiamy nasze danie pieprzem. Podczas serwowania obsypujemy zupę z wierzchu natką pietruszki.
Najlepsze newsy:
- Pojawiły się nowe obostrzenia, będą też kolejne pieniądze od rządu. Wiadomo już kiedy
- "Wielki ból i smutek". Poważany przez wielu przegrał walkę z chorobą
- Przejmujące wyznanie Teresy Lipowskiej, rozważa zamieszkanie w domu opieki. W jej lodówce świeci pustkami, a sama nie lubi gotować
- Katarzyna Cichopek została wyrzucona z serialu, powód odbiera mowę. Teraz korzysta z diety wszystkich gwiazd
- Ania Starmach podała wybitny, nieziemski przepis na gołąbki. Nie można wymarzyć sobie pyszniejszych
- Zakażony ksiądz napisał wiadomość ze szpitala. Po jego słowach wiele osób zamarło
Źródło: kuron.com.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł