Kapusta kiszona - 3 karygodne błędyWikipedia / Alina Zienowicz / CC BY-SA 3.0

3 ogromne i częste błędy podczas kiszenia kapusty. Przez nie będzie do wyrzucenia

Nie da się ukryć, że kapusta kiszona jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Jej kwaśny smak potrafi przyprawić o nie lada ekscytację. Miłośnicy kulinariów często decydują się na jej samodzielne przygotowanie. Warto pamiętać o trzech błędach, które mogą zniweczyć nasze starania. Czego powinniśmy się wystrzegać?

Kapusta kiszona niejednokrotnie wprawiała nas w zachwyt. Bez wątpienia zajmuje ona wyjątkowe miejsce w rodzimej kuchni. Niekiedy zdarza się, że podczas przygotowań popełniamy karygodne błędy. Trzy z nich mogą sprawić, że nasza kapusta kiszona będzie nadawała się wyłącznie do wyrzucenia.

Odkryli bakterie, chodzi o ulubioną zakąskę Polaków. Możliwe, że nie macie ją w domu, już wszczęto dochodzenieOdkryli bakterie, chodzi o ulubioną zakąskę Polaków. Możliwe, że nie macie ją w domu, już wszczęto dochodzenieCzytaj dalej

Wyśmienita kapusta kiszona - jakich błędów unikać?

Smakowita kapusta kiszona jest prawdziwą kulinarną klasyką. Wielu smakoszy przygotowuje ją samodzielnie, nie zdając sobie sprawy z tego, że popełnia błędy znacząco wpływające na jej smak i zdatność do spożycia. Każdy kto decyduje się na przyrządzenie kapusty kiszonej powinien o tym wiedzieć.

Kapusta kiszona powinna być przygotowywana w odpowiedniej temperaturze. Jeżeli będzie ona zbyt wysoka, wówczas pojawią się w niej szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy. Ponadto kapusta kiszona stanie się ciemna, a jej smak i zapach będą odrzucające. Przez pierwsze 3 dni najlepiej przechowywać ją w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza. Po tym czasie powinniśmy przestawić je w miejsce, gdzie temperatura będzie wynosiła 15 stopni Celsjusza. Natomiast po 7-14 dniach warto umieścić ją w lodówce. O czym jeszcze musimy pamiętać przygotowując kapustę kiszoną?

Dzisiaj grzeje:

  1. Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddech
  2. Sytuacja jest krytyczna, nie było innego wyjścia. Właśnie wprowadzono całkowity lockdown w jednym kraju
  3. Nie ma zdrowszego mięsa, zawsze wybieraj je zamiast kurczaka. Osoby na diecie będą podwójnie zachwycone

Kapusta kiszona - pozostałe błędy popełniane podczas przygotowywania

Warto pamiętać, że odpowiednio przyrządzona kapusta kiszona nie może zawierać zbyt dużej ilości soli. Takie postepowanie sprzyja rozwojowi grzybów. Mogą one sprawić, że kapusta kiszona stanie się brązowa, a nawet szara. Na 10 kg kapusty powinniśmy użyć 200 g soli.

Kolejnym błędem popełnianym podczas przygotowań jest zbyt lekkie zbicie posiekanej kapusty i niedostateczne przykrycie jej sokiem. W takiej sytuacji zaczną wytwarzać się w niej drożdże. Wszystko przez zawartość tlenu. Warto pamiętać, że kapusta kiszona powinna być dość mocno zbita i przykryta sokiem.

Emocje sięgnęły zenitu, gdy Gessler zdjęła swój pierścionek i wręczyła właścicielowi. Po ostatnich Emocje sięgnęły zenitu, gdy Gessler zdjęła swój pierścionek i wręczyła właścicielowi. Po ostatnich "Kuchennych rewolucji" potrzebne były chusteczkiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Emerytura nie tylko dla człowieka, pieniądze dostaną też zwierzęta. Wiemy już, które konkretnie
  2. Ministerstwo Zdrowia nagle zmieniło zdanie. Zapadła ważna decyzja, czekało na nią wiele osób
  3. Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziej
  4. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  5. 10 minut i gotowe, najpyszniejsze pod słońcem pierogi leniwe od Ani Starmach. Dosłownie rozpływają się w ustach
  6. Kierowco, uważaj podczas tankowania auta. Oszustwo sprawia, że traci się krocie

Źródło: mama-dobra-rada.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł