Kapusta pekińskapixabay.com/savagexy

Właśnie teraz kapusta pekińska jest na wagę złota. Powinno się ją jeść na potęgę

Kapusta pekińska pochodzi z Chin i Japonii, dotarła do nas w latach 30 XX w. Jest nie tylko smaczna, zawiera w sobie gigantyczne ilości prozdrowotnych substancji. Jakie dokładnie?

Kapusta pekińska powinna być jednym z najczęściej spożywanych warzyw w naszej diecie. Niskokaloryczna, w większości składa się z wody. Dlaczego warto jeść ją właśnie teraz?

Leczniczy napój z chrzanu dezynfekuje i tworzy w organizmie bakteriobójczą twierdzęLeczniczy napój z chrzanu dezynfekuje i tworzy w organizmie bakteriobójczą twierdzęCzytaj dalej

Kapusta pekińska to witaminowa bomba

Jej trudne do pomylenia liście zawierają mnóstwo witaminy C. Wystarczą 100 gramy w sałatce, aby przyjąć jej tyle, co z jednej cytryny. Kwas askorbinowy wspomaga naszą odporność, pobudza systemy obronne organizmu i zwalcza wolne rodniki. Umacnia dziąsła i zęby oraz ułatwia gojenie ran. Najwięcej kwasu znajduje się w głębiej schowanych liściach. W kapuście natrafiamy także na witaminy A, B i K oraz minerały: potas, wapń, magnez i żelazo. Je z kolei, znajdziemy w wierzchnich liściach rośliny

Błonnik, który jest wielką częścią rośliny, wspomaga trawienie i ułatwia wydalanie zalegających resztek pokarmu z jelit. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw z rodziny kapustnych, nie posiada charakterystycznego, nieprzyjemnego zapachu. Kiedy dotykają nas obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie, powinniśmy pić sok z kapusty pekińskiej. Działa również na wrzody żołądka, problemy z wątrobą oraz na niedokrwistość.

Właśnie teraz powinno się jeść jak najwięcej kapusty pekińskiej. Trwa obecnie sezon wirusowy, a wyżej wskazane właściwości tego wspaniałego warzywa tworzą fantastyczną barierę ochronną dla organizmu.

Szybka surówka z kapusty:

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 średnia marchewka
  • pół jabłka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Dzisiaj grzeje: 1. Nigdy nie powinno się łączyć kotletów schabowych z ziemniakami. Połączenie wywołuje poważne zaburzenia w układzie pokarmowym

2. Pilnie poszukiwani pasażerowie Ryanaira. Lecieli do Polski z osobą zakażoną, wielkie niebezpieczeństwo

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj na grubych oczkach warzywa i jabłko
  2. Jogurt wymieszaj z solą i pieprzem
  3. Połącz wszystko i dokładnie wymieszaj

Niska kaloryczność surówki oraz jej wspaniały, odświeżający smak wabią, aby jeść ją częściej.

Najlepsze newsy:

  1. Oficjalnie: 7 nowych przypadków zachorowań na koronawirusa w Polsce. Nowe miasto na mapie zakażeń
  2. Lekarz oszacował, ile miesięcy będzie trwać wirus w Polsce. „Musimy szykować siły”
  3. Mikstura z buraka, kurkumy i imbiru jest detoksykującą petardą. Łyk i zniknie ślad po dolegliwościach
  4. Odżywka za 50 groszy sprawia, że kwiaty rosną jak szalone. Masz ją w kuchni
  5. Niestety, pod żadnym pozorem nie wolno łączyć jajek sadzonych z ziemniakami. Konsekwencje są ogromne
  6. Produkty, które wywołują wzdęcia. Lista zdumiewa, o większości z nich prawie nikt nie ma pojęcia

Źródło: medme.pl

Następny artykuł