

Autor tekstu Redakcja smakosze.pl
8 Stycznia 2020
8 Stycznia 2020
Przepis na karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej. Przepyszna, upieczona na złocisto
Karkówka jest mięsem stosunkowo tanim i smacznym. Upieczona w specjalnej marynacie z miodu i musztardy rozpływa się w ustach. Przygotowanie danie to tylko pięć prostych kroków.
Karkówka może być upieczona na wiele różnych sposobów. Wersja z miodem i musztardą jest jedną z najlepszych. Ze względu na pyszną złocistą skórkę i delikatne mięso w środku.
Karkówka w miodzie i musztardzie - lista składników:
- Karczek - półtora kilograma
- 3 cebula
- 5 ząbków czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
Lista składników potrzebnych na marynatę:
- Miód - 5 łyżeczek
- Musztarda, najlepiej chrzanowa - 4 łyżeczki
- Szczypta papryki słodkiej w proszku
- Szczypta majeranku
- olej słonecznikowy kilka łyżek
Sposób przygotowania w 5 prostych krokach:
- Umyj karczek i osusz. Następnie przekrój ząbki czosnku na połówki. Nożem zrób w mięsie małe otwory i wepchnij w nie czosnek. Karczek natrzyj solą oraz pieprzem.
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty
- Pokrój cebulę w talarki
- Natrzyj karczek marynatą. Na dole i na górze ułóż pokrojoną cebulkę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.
- Piecz z cebulką w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez około dwie godziny.
Karkówka przygotowana według powyższego przepisu idealnie sprawdza się jako wykwintne danie obiadowe. Wedle uznania można podawać z pieczywem, ziemniakami, frytkami, ulubionymi surówkami. Niektórzy uwielbiają ją jeść na ostro, z sosem chili.
Źródło: doradcasmaku.pl
Strona główna