Bajeczna karkówka w miodzie i musztardzie
YouTube.com/ Sokołów TV

Przepis na karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej. Przepyszna, upieczona na złocisto

Karkówka jest mięsem stosunkowo tanim i smacznym. Upieczona w specjalnej marynacie z miodu i musztardy rozpływa się w ustach. Przygotowanie danie to tylko pięć prostych kroków.

Karkówka może być upieczona na wiele różnych sposobów. Wersja z miodem i musztardą jest jedną z najlepszych. Ze względu na pyszną złocistą skórkę i delikatne mięso w środku.

Karkówka w miodzie i musztardzie - lista składników:

  • Karczek - półtora kilograma
  • 3 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu

Lista składników potrzebnych na marynatę:

  • Miód - 5 łyżeczek
  • Musztarda, najlepiej chrzanowa - 4 łyżeczki
  • Szczypta papryki słodkiej w proszku
  • Szczypta majeranku
  • olej słonecznikowy kilka łyżek

Sposób przygotowania w 5 prostych krokach:

  1. Umyj karczek i osusz. Następnie przekrój ząbki czosnku na połówki. Nożem zrób w mięsie małe otwory i wepchnij w nie czosnek. Karczek natrzyj solą oraz pieprzem.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty
  3. Pokrój cebulę w talarki
  4. Natrzyj karczek marynatą. Na dole i na górze ułóż pokrojoną cebulkę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.
  5. Piecz z cebulką w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez około dwie godziny.

Karkówka przygotowana według powyższego przepisu idealnie sprawdza się jako wykwintne danie obiadowe. Wedle uznania można podawać z pieczywem, ziemniakami, frytkami, ulubionymi surówkami. Niektórzy uwielbiają ją jeść na ostro, z sosem chili.

Źródło: doradcasmaku.pl

Strona główna