
W piekarniku zrobisz lepszą karkówkę niż na grillu. 1 składnik podkręci jej fenomenalny smak, rodzina będzie zachwycona
Karkówka zazwyczaj ląduje na grillu podczas letnich spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół. Kiedy sezon letni mija, możemy jednak zatęsknić za smakiem mięsa, a wówczas równie pyszną potrawę przyrządzimy w piekarniku. Pieczona karkówka może być równie aromatyczna i soczysta, zwłaszcza jeśli dodamy do niej w składnik, który wydobędzie cudowny smak.
Karkówka z grilla jest niewątpliwie cudownym letnim przysmakiem. Mięso marynowane w przyprawach świetnie sprawdza się na grilu, bo jest odpowiednio przerośnięte tłuszczem, który idealnie wytapia się podczas smażenia. Lato powoli się kończy, a wraz z nim sezon grillowy. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z ulubionej karkówki. Mięso może smakować równie dobrze, gdy upieczemy je w piekaniku.
Karkówka z piekarnika z jednym dodatkiem smakuje lepiej niż grillowy klasyk
Karkówka pieczona będzie niezwykle delikatna i aromatyczna. Mięso wystarczy w tym celu jedynie zamarynować w lekko pikantnych przyprawach, obsmażyć je, by zyskało piękny kolor, i piec dość długo, by nie stało się zbyt suche i twarde. Jeden niezbędny składnik, czyli duszoną cebulkę dodajemy w środku pieczenia, by powoli i cudownie się skarmelizowała. Bardzo podobne danie pojawiło się na kanale na Youtubie @Sprint Cooking.
Dzisiaj grzeje:
- Lewandowski w przypływie radości się zapomniał? Pokazał zdjęcie, na którym widać buzię małej Klary, do kogo podobna?
- Rynkowski znów stanie na ślubnym kobiercu. Ma za sobą traumatyczne przeżycia, ale udało mu się pogodzić z córką, mówił o wspólnej kolacji
- Podatek, który omija wielu przez dziurę w prawie. Rząd bierze się za łatanie i kończy z cwaniactwem Polaków
Składniki:
- 1 kg niezbyt tłustej karkówki,
- 5 dużych cebul,
- pół łyżki smalcu,
- sól, pieprz i odrobina cukru,
- słodka czerwona papryka,
- pieprz cayenne,
- duży liść laurowy,
- 2-4 łyżki białego wytrawnego wina albo wody.
Przygotowanie:
Karkówkę pluczemy, osuszamy, kroimy na dosyć grube plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią i marynujemy w lodówce przez całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i nastawiamy funkcję góra-dół. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy pół łyżki smalcu i na sporym ogniu obsmażamy na nim plastry karkówki z obu stron, aż się zrumienią. Gorące mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wlewamy do niego wino lub wodę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez pół godziny. W międzyczasie na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę. Dosypujemy do niej 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki cukru, odrobinę pieprzu cayenne. Karkówkę wyciągamy z piekarnika, plastry mięsa przekładamy duszoną cebulą z przyprawami, dorzucamy listek laurowy przełamany na pół. Jeśli cały płyn odparował z mięsa, dolewamy kolejne dwie łyżki wina lub wody. Przykrywamy karkówkę pokrywką i pieczemy przez kolejne 30-40 minut.
Najlepsze newsy:
- Cezary Żak komentuje kwestię swojego rozwodu i kryzysu małżeńskiego. Ogromne zaskoczenie dla wszystkich
- Nagle rząd podjął pilną decyzję. Ogromne zdumienie dla wszystkich turystów, już jutro miało wejść w życie
- Dodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzucenia
- Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
- 3 nagłe komunikaty GIS. Ostrzegają przed 2 produktami, wszyscy używają ich do gotowania, z trzeciego każdy robi kanapki
- Pilny komunikat PZPN. Drużyna ukarana walkowerem i wyrzucona z Pucharu Polski, zmiana oburzyła wielu kibiców
Źrodło: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Następny artykuł